Θεσσαλονίκη: Αναβολή στη δίκη για τον θάνατο 14χρονης μετά από γαστρικό δακτύλιο

  • Ρούλα Τσουλέα
γιατρός
Ο κατηγορούμενος χειρουργός έχει δύο προηγούμενες καταδίκες για ανάλογα περιστατικά.

Αναβλήθηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γιαννιτσών για τον θάνατο της 14χρονης Γεωργίας από την Επανομή Θεσσαλονίκης, ύστερα από χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, τον Ιούνιο του 2021. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου παραπέμφθηκε να δικαστεί ο γιατρός που τέλεσε το χειρουργείο.

Ο γιατρός διώκεται, μεταξύ άλλων, για θανατηφόρα έκθεση. Την αναβολή ζήτησε η υπεράσπιση. Νέα δικάσιμος θα προσδιοριστεί από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στον γιατρό είναι να μην συμμετάσχει σε χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Προς την κατεύθυνση της επιβολής του συγκεκριμένου όρου, οι δικαστές του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου συνεκτίμησαν τις δύο προηγούμενες καταδίκες που έχει ο συγκεκριμένος γιατρός για ανάλογα περιστατικά. Η πρώτη καταδίκη κατέστη αμετάκλητη. Η δεύτερη δικάζεται αυτές τις μέρες σε δεύτερο βαθμό.

Σε δηλώσεις του, ο πατέρας της 14χρονης ο οποίος είναι ιερέας, ζήτησε να απονεμηθεί δικαιοσύνη, ώστε «να μην υπάρξει άλλη Γωγώ».

Εκτός από την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης, ο γιατρός αντιμετωπίζει ακόμα δύο πράξεις, σε βαθμό πλημμελήματος. Η πρώτη, κατά το κατηγορητήριο, είναι πλαστογραφία. Συνδέεται με την υπογραφή της ανήλικης την οποία φέρεται να πλαστογράφησε εν’ όψει του χειρουργείου.

Η δεύτερη κατηγορία είναι υπεξαγωγή εγγράφου. Αυτή σχετίζεται με το οπτικό υλικό (βίντεο) από την επέμβαση, όταν αυτό ζητήθηκε από τους γονείς της ενόψει της προσφυγής τους στην Ποινική Δικαιοσύνη.

Νέες διώξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ίδια υπόθεση απαγγέλθηκαν νέες διώξεις, ύστερα από σχετική μήνυση της οικογένειας της 14χρονης. Η μήνυση αφορά το περιεχόμενο των μαρτυρικών καταθέσεων της πλευράς του γιατρού στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε η αγωγή αποζημίωσης των οικείων της ανήλικης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στρέφονται κατά του γιατρού, ενός συγγενικού του προσώπου και δύο συναδέλφων του. Αφορούν, κατά περίπτωση, τις πράξεις:

  • Της απόπειρας απάτης επί δικαστηρίω
  • Της απλής συνέργειας στην προηγούμενη πράξη
  • Της ψευδούς κατάθεσης
  • Της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση, κατά συρροή

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi