Iatropedia

Θεσσαλονίκη: Καταργήθηκαν κλίνες στο «Θεαγένειο»- Ελλείψεις προσωπικού στο «Ιπποκράτειο»

Την επαρκή χρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος υγείας, προκειμένου να καλυφτούν οι ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, διεκδικούν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειας), στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των υγειονομικών των περιφερειακών νοσοκομείων.

Όπως κατήγγειλε το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Παπανικολάου, Συμέλα Τεμερτζίδου, η κυβέρνηση μπορεί να εξασφάλισε πρόσβαση στα νοσοκομεία σε όλους τους πολίτες (ασφαλισμένους, ανασφάλιστους και μετανάστες), αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε υλικά ούτε προσωπικό για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας. «Έτσι οι άνθρωποι αντί να πεθαίνουν στον δρόμο μπορεί πραγματικά να έχουν το δικαίωμα να πεθάνουν στα νοσοκομεία» είπε, τονίζοντας ότι στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» οι εργαζόμενοι δουλεύουν συνεχόμενα για 15-20 ημέρες, χωρίς ρεπό και άδειες, ότι τους οφείλονται 200-300 ρεπό, ότι οι λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν καρκινοπαθείς φτάνουν τους τέσσερις μήνες, ενώ όσοι δεν έχουν επείγον πρόβλημα θα πρέπει να περιμένουν έναν ή και ενάμιση χρόνο για να μπουν στο χειρουργείο.

Περιγράφοντας τα προβλήματα του Θεαγενείου, το οποίο είναι το μόνο αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Άννη Γιαμουρίδου ανέφερε ότι με τα τελευταία οργανογράμματα καταργήθηκαν 28 κλίνες κι ότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 361. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος στον χώρο του νοσοκομείου, ότι η Γναθοχειρουργική Κλινική, που συγχωνεύτηκε με την Ωτορινολαρυγγολογική στην ουσία καταργήθηκε, ότι δεν υπάρχει κεντρική μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων στην αποκλειστική ευθύνη του φαρμακείου και ότι ενώ υπάρχει το μηχάνημα του ΡΕΤ/CT, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ραδιοφαρμάκου. Τέλος, ανέφερε ότι στο Θεαγένειο εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο με πολλά προβλήματα και ότι ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι εξαντλημένοι.

Για ελλείψεις που ξεπερνούν το όριο της επικινδυνότητας στο Ιπποκράτειο έκανε λόγο η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Γιώτα Αλατζά, επισημαίνοντας ότι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τραγικές κι ότι δεν υπάρχει μαστογράφος. Πολλές από τις ανάγκες καλύπτονται πλέον από δωρεές.

Οι δε εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υπό αυτές τις συνθήκες. Η κ. Αλαντζά ανέφερε ότι στις περισσότερες ειδικότητες οι ελλείψεις προσωπικού κυμαίνονται από 50%-70% σε σχέση με τις οργανικές θέσεις. «Υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 30-40 ασθενείς. Αυτό δημιουργεί μεγάλα ζητήματα επικινδυνότητας για τους ασθενείς. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και εργασιακά και μισθολογικά γιατί μας έχουν κόψει δύο-τρεις μισθούς» πρόσθεσε η κ. Αλατζά.