Θεσσαλονίκη: Έως 1 χρόνος αναμονή για ραντεβού στο ΑΧΕΠΑ, λίστα 10.000 ασθενών στο Παπαγεωργίου

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσοκομείο
Οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.

Τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αποτυπώνει σε έρευνά της η ΠΟΕΔΗΝ. Όπως αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, στο ΑΧΕΠΑ υπάρχει αναμονή έως 1 έτους για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου σχεδόν 10.000 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν!

Κοινή συνιστώσα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αποτελούν οι ελλείψεις προσωπικού, που έχουν ως συνέπεια μεγάλες αναμονές για τους ασθενείς, εξουθένωση των εργαζομένων που υπηρετούν και δυσλειτουργία σε όλα τα επίπεδα.

ΑΧΕΠΑ

Από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι τέσσερις, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών (χαμηλός προϋπολογισμός).

Υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή (έως και πάνω από  1 έτος) για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων.

Έχουν δοθεί σε εταιρεία-εργολάβο σχεδόν όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου (καθαριότητα, πλυντήρια, ασφάλεια, μαγειρεία) και μεγάλο τμήμα  της διοικητικής υπηρεσίας όπως:

  • Υπάλληλοι
  • Το αρχείο των ασθενών (μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί σε εταιρεία εκτός ΑΧΕΠΑ)
  • Το τηλεφωνικό κέντρο για τα ραντεβού ασθενών

Οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο φθάνουν έως το 35%, όσον αφορά τους διοικητικούς, τους νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό/χειριστές ιατρικών μηχανημάτων. Οι κλινικές και η ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό όλων των σχέσεων εργασίας (επικουρικοί, από τον ΟΑΕΔ, λίγοι μόνιμοι). Το λιγοστό προσωπικό είναι εξουθενωμένο και κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Οι υπάλληλοι από τον ΟΑΕΔ εργάζονται πολλά χρόνια χωρίς μισθολογική ωρίμανση (επιδόματα, κλιμάκια κ.λπ.). Οφείλονται άδειες  και ρεπό 2 ετών. Οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν με την 7Κ προκήρυξη είναι ήδη εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψη και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, υπάρχει σοβαρή δυσλειτουργία από την έλλειψη προσωπικού.

Η τεχνική υπηρεσία απέμεινε με λιγοστό προσωπικό και οι περισσότερες εργασίες εκτελούνται από ιδιωτικά συνεργεία και εργολάβους. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι παλιές, λόγω έλλειψης  χρηματοδότησης.

Υπάρχουν ακόμα κλινικές με θαλάμους 6 κλινών, χωρίς τουαλέτες και ενδοεπικοινωνία (κλήση) ασθενούς – νοσηλευτή. Παραμένει με προβλήματα κλιματισμού το κτίριο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και το τούνελ του νοσοκομείου.

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Στο νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις 25-30% στο προσωπικό. Σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχουν 200 κενά και στη Νοσηλευτική Υπηρεσία  πάνω από 100 κενά. Από τους επιτυχόντες της προκήρυξης 7Κ προβλέπονται 15 θέσεις. Ωστόσο οι 10 είναι ήδη εργαζόμενοι ως συμβασιούχοι και 15 άτομα θα φύγουν σε άλλα νοσοκομεία. Επομένως, το νοσοκομείο θα απομείνει με λιγότερο προσωπικό (μείον 10 άτομα)!

Στο διοικητικό και το παραϊατρικό προσωπικό έχουν χρόνια να γίνουν προσλήψεις. Υπάρχουν πολλά κτηριακά προβλήματα γιατί είναι παλιό νοσοκομείο και είχε εξαγγελθεί ότι θα κατασκευαστεί νέο.

Στο παθολογοανατομικό τα παρασκευάσματα δίνονται στο μεγαλύτερο μέρος σε ιδιώτες λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπάρχει μία ΜΕΘ με 8 κλίνες που λειτουργεί. Από τα πέντε χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν τα τέσσερα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Η μονάδα ημερήσιας νοσηλείας που βρίσκεται στην Πυλαία, λειτουργεί με το υπάρχον προσωπικό χωρίς νέες προσλήψεις.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Το μεγάλο πρόβλημα στο νοσοκομείο είναι η έλλειψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού. Και αυτό, παρά τις συνεχείς προσπάθειες για ανανεώσεις και προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της Στεφανιαίας Μονάδας, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται και άλλες. Έχουν επίσης δρομολογηθεί ανακαινίσεις και σε άλλες κλινικές της Υγειονομικής Μονάδας. Υπάρχει 1 ΜΕΘ με 13 κλίνες και λειτουργούν όλες.

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Στο νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, καθώς υπάρχουν:

  • 78 κενές οργανικές θέσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό
  • 76 κενές θέσεις στο διοικητικό και λοιπό
  • 24 κενές οργανικές στο ιατρικό (σε όλες τις ειδικότητες)
  • 10 κενές οργανικές θέσεις στα ιατρικά εργαστήρια

Η ΜΕΘ έχει 8 κλίνες και λειτουργούν. Μειωμένη η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά (όπως σοβάδες που πέφτουν) γιατί το κτίριο είναι παλιό και θέλει συντήρηση από έξω. Υπάρχει αμίαντος εκεί που είναι το φαρμακείο και τα μαγειρεία.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Υπάρχουν ελλείψεις 30% σε όλες τις ειδικότητες και κυρίως σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Οι ελλείψεις στους τραυματιοφορείς υπερβαίνουν το 50%. Στην Πληροφορική υπηρεσία δεν υπάρχει κανείς και γίνεται η δουλειά με εξωτερικούς συνεργάτες.

Υπάρχουν 14 χειρουργικές αίθουσες, αλλά μόνο οι έξι λειτουργούν όλο τον χρόνο. Υπηρετούν μόλις οκτώ αναισθησιολόγοι, επί συνόλου 28 οργανικών θέσεων. Έτσι, έρχονται αναισθησιολόγοι από άλλα νοσοκομείο για να καλυφθούν οι θέσεις.

Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα. Λίστα αναμονής χειρουργείων υπάρχει παντού και κυρίως στα μαιευτικά και ουρολογικά περιστατικά, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Υπάρχει μία ΜΕΘ ενηλίκων και μία ΜΕΘ Παίδων. Στην ΜΕΘ ενηλίκων από τα 38 κρεβάτια λειτουργούν τα 25. Στη ΜΕΘ Παίδων υπάρχουν 8 κρεβάτια και λειτουργούν όλα. Η μοναδική αυτή είναι η μοναδική για παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι μόνιμες προσλήψεις γίνονται με άτομα που ήδη εργάζονται με άλλες συμβάσεις.

ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ

Στο νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Υπάρχει επίσης ανάγκη για αναισθησιολόγους ιατρούς. Περιμένουν με βάση τις προκηρύξεις άτομα αλλά δεν έχουν έρθει ακόμη.

Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα είναι 40% καινούργιο και 60% με άτομα που ήδη δουλεύουν. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται ανακαίνιση στο νοσοκομείο. Επίσης λόγω της ανακαίνισης δεν λειτουργεί η ΜΕΘ, εκτός από 3 κρεβάτια. Αυτό θα ισχύει έως τις 20/9/2024.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στο νοσοκομείο υπάρχουν 397 κενές οργανικές θέσεις, οι 212 εκ των οποίων καλύπτονται από ελαστικές μορφές εργασίας. Το Παπαγεωργίου εφημερεύει μόνο του για ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, εξυπηρετώντας παράλληλα και περιστατικά όμορων νομών.

Υπάρχει αυξημένη αναμονή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που φθάνει τις 6 έως 8 ώρες. Οι αίθουσες χειρουργείων είναι 14 στο σύνολο, αλλά λειτουργούν οι 10 (κατά τους θερινούς μήνες λειτουργούν ακόμα λιγότερες).

Η λίστα αναμονής των χειρουργείων είναι 10.000 περιστατικά διαφόρων ειδικοτήτων παρά την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων! Η ΜΕΘ έχει 16 κλίνες. Συνήθως μία με δύο είναι κενές ανά εφημερία.

Από τα κτιριακά προβλήματα το κυριότερο είναι οι βλάβες σε ανελκυστήρες λόγω παλαιότητας. Επίσης ο ανεπαρκής και μερικές φορές ανύπαρκτος κλιματισμός των χώρων, λόγω απαρχαιωμένου συστήματος ψύξης. Υπάρχει όμως μικρή βελτίωση το τελευταίο 20ήμερο και διαβεβαίωση ότι θα αντικατασταθεί το φθινόπωρο.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στο νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, καθώς και έλλειψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Υπάρχουν 2 ΜΕΘ με 30 κλίνες και λειτουργούν όλες. Υπάρχει και ΜΑΦ με 6 κρεβάτια και λειτουργεί.

Οι χειρουργικές αίθουσες είναι 11, με ανάπτυξη περίπου στο 65-70%. Λίστα αναμονής υπάρχει μεγάλη λόγω έλλειψης προσωπικού. 140 άτομα θα προσληφθούν από Σεπτέμβριο. Ένα μέρος είναι καινούργιο προσωπικό και ένα μέρος ήδη υπηρετούν ως επικουρικοί.

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi