Θεσσαλονίκη: Οι 10 άξονες του έκτακτου σχεδίου στήριξης του ΕΣΥ και η συνεργασία με τους ιδιώτες
Τιτάνια προσπάθεια για την ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ώστε μην επαναληφθεί ο “μαύρος Νοέμβριος”, καταβάλλουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.
Η οριακή κατάσταση στο ΕΣΥ της Μακεδονίας και της Θράκης -ιδιαίτερα σε διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ- οδήγησε εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, με τη συνοδεία του επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ), Νίκο Παπαευσταθίου.
Μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις σε νοσοκομεία,, αλλά και συσκέψεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και εκπροσώπους τοπικών φορέων και των ιδιωτικών κλινικών, οι αρμόδιοι κατέληξαν σε 10 βασικούς άξονες για τη στήριξη των νοσοκομείων στην κατεύθυνση της καλύτερης κάλυψης των αναγκών των ασθενών.
Θεσσαλονίκη: Οι 10 άξονες για την στήριξη των ασθενών Covid
Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Ιωάννη Κωτσιόπουλο οδήγησαν στην εκπόνηση νέου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την καλύτερη οργάνωση του πρωτοβάθμιου, δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου δημόσιου συστήματος υγείας της Θεσσαλονίκης, ώστε να καταφέρει να υποστηρίξει το “τσουνάμι” των κρουσμάτων και νέων εισαγωγών ασθενών με Covid που καταφτάνουν από όλη τη βόρεια Ελλάδα.
Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, περιλαμβάνουν την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη όλων των ασθενών που χρειάζονται εντατική περίθαλψη, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς και τις ιδιωτικές κλινικές.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε και δρομολογείται άμεσα:
1. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε όλα τα Νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών.
2. Η επίσπευση των έργων στο Γενικό Νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης 18 κλινών ΜΕΘ, δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αλλά και επιπλέον 9 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Βέροιας.
3. Η λειτουργία -εντός της ερχόμενης εβδομάδας- 7 επιπλέον κλινών ΜΕΘ στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν κλειστές
4. Η προετοιμασία χώρων χειρουργείων για να νοσηλεύσουν ασθενείς Covid, εάν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφόσον κριθεί απαραίτητο.
5. Η ολοκλήρωση των έργων για τη δημιουργία νέας εξειδικευμένης κλινικής για την νοσηλεία ασθενών με Covid στο ΑΧΕΠΑ
Δείτε φωτογραφίες από τη νέα κλινική Covid του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κατά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα Ιωάννη Κωτσιόπουλου:
6. H στενότερη διασύνδεση των Περιφερειακών Νοσοκομείων με τα μεγάλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η συχνή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ γιατρών για τη βέλτιστη ιατρική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με Covid.
7. Η συνεχής παρουσία κλιμακίων του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ) για την επιτόπου υποστήριξη σε ιατρικό αλλά και διοικητικό επίπεδο, όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη
8. Η συνεργασία του κράτους με ιδιώτες γιατρούς, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο στα εμβολιαστικά κέντρα, όσο και στις κλινικές Covid των δημόσιων νοσοκομείων.
9. Η διακομιδή non Covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ, υπό τον συντονισμό του νεοσυσταθέντος Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας
10. Η ανακατανομή -όπου απαιτείται- του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, ώστε να υποστηριχθούν τόσο οι νέες εμβολιαστικές γραμμές αλλά και οι νέες κλινικές για ασθενείς με Covid.
11. Η προετοιμασία ενημερωτικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό, με στόχευση κυρίως στο βοηθητικό προσωπικό και στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Κωτσιόπουλος: “Θα πάρουμε από τον ιδιωτικό τομέα, όσες κλίνες έχουμε ανάγκη”
Μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας κ. Κωτσιόπουλος δήλωσε πως οι ιδιωτικές κλινικές θα διαθέσουν στο ΕΣΥ όσες κλίνες απαιτήσει η εξέλιξη της πανδημίας.
Ενώ μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει επιστράτευση, όπως τον περασμένο Νοέμβριο. Ο κ. Νίτσας διαβεβαίωσε τον γενικό γραμματέα ότι η πρώτη λίστα των εθελοντών που έχει καταρτιστεί, διανθίζεται καθημερινά με νέους γιατρούς που ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα Υγείας.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη για συνδρομή των ιδιωτών γιατρών για την στήριξη του ΕΣΥ και σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε ώστε να βρεθούν ιδιώτες γιατροί για μην χρειαστεί να γίνει επίταξη» είπε ο κ. Νίτσας.
Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Κοινή αγωνία των αρμοδίων -αλλά και διαπίστωση σ’ αυτήν την πολυήμερη επίσκεψη- ήταν πως παρά την τάση σταθεροποίησης των ημερήσιων εισαγωγών που παρατηρείται στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας τις τελευταίες ημέρες -με τα νέα εισιτήρια Covid να κυμαίνονται καθημερινά σταθερά μεταξύ 60 και 75 ασθενών- οι αριθμοί είναι αρκετά υψηλοί και οι νέες μολύνσεις δεν λένε να κοπάσουν.
Ήδη, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος της βόρειας Ελλάδας, νοσηλεύονται 710 ασθενείς σε δυναμικότητα 924 απλών κλινών Covid και 151 διασωληνωμένοι ασθενείς σε σύνολο 159 διαθέσιμων κλινών Εντατικής Θεραπείας.
Ο λόγος αυτής της έκτακτης παρέμβασης του υπουργείου Υγείας ήταν, οι επιστημονικές εκτιμήσεις, ότι εάν η αύξηση αυτή συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των ασθενών σε όλη τη Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα.