Θεσσαλονίκη: Τα αντιγριπικά εμβόλια έφτασαν στα ράφια των φαρμακείων του νομού

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Έχει παραληφθεί ήδη το 70% των δόσεων που είχαν παραγγελθεί. Τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ομαλά εξελίσσεται η τροφοδοσία των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης με τα εφετινά εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Όπως ανακοίνωσε, για την περίοδο 2024-2025 ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης είχε παραγγείλει 200.000 εμβόλια. Μεγάλο αριθμό είχαν παραγγείλει και οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες του νομού.

Από τις ποσότητες αυτές στα φαρμακεία έχει φθάσει το 70%. Τα υπόλοιπα αναμένεται να παραληφθούν τις προσεχείς ημέρες και έως το τέλος του μηνός.

Αναμένεται επίσης να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να αρχίσει για πρώτη φορά η διενέργεια από τα φαρμακεία και των εμβολιασμών κατά της COVID-19.

«Το βασικό ζήτημα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη κατηγορία εμβολίων είναι ότι μία δόση αντιστοιχεί σε έξι πολίτες», επισήμανε ο κ. Διονύσιος Ευγενίδης, πρόεδρος του ΦΣΘ. «Συνεπώς εξετάζεται η δυνατότητα να ενημερώνει ο πολίτης, ο οποίος θέλει να εμβολιαστεί για την COVID-19, τον φαρμακοποιό του και όταν συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός ατόμων, να προγραμματίζεται ο εμβολιασμός τους».

Επιπλέον, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ούτε πότε θα αρχίσει η χορήγηση των εμβολίων της COVID-19 από τα φαρμακεία. Όσον αφορά το κόστος που θα έχουν τα εμβόλια αυτά, θα ανέρχεται σε 5 ευρώ για τους πολίτες.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι με την ψήφιση του νόμου Ν.5102/24 οι πιστοποιημένοι φαρμακοποιοί μπορούν πλέον από φέτος να διενεργούν όλους τους εμβολιασμούς ενηλίκων», τόνισε ο κ. Ευγενίδης. Εξαιρούνται (για όλα τα εμβόλια, πλην εκείνου της γρίπης):

  • Τα ανοσοκατεσταλμένα  άτομα
  • Οι έγκυοι

Η καλύτερη εποχή για να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι από τις αρχές Οκτωβρίου έως και το τέλος Νοεμβρίου, πρόσθεσε. Δεν αποκλείεται, όμως, να γίνει και αργότερα.

Στην χώρα μας, η εποχή της γρίπης κυμαίνεται από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο. Πιθανή έξαρση παρατηρείται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΦΣΘ.

Φωτογραφία: iStock