Το RTS, S/AS01 αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής –Γουϊνέα, Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία– όπου η ελονοσία εκτιμάται ότι σκοτώνει περίπου 1.300 παιδιά κάθε μέρα. Παρά την μείωση της αποτελεσματικότητάς του με την πάροδο του χρόνου, ερευνητές σημειώνουν ότι μια αναμνηστική δόση θα παρέτεινε την προστασία έναντι της νόσου, ιδίως σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μετάδοσης. Εάν το εμβόλιο εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θα μπορούσε να δώσει το «πράσινο φως» για την χρήση του από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, το RTS,S/AS01 φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματικό σε παιδιά με βαρειά ελονοσία (46%) εν σχέσει με βρέφη (27%). Όπως επισημαίνεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases, τέσσερα χρόνια μετά την αρχική πρώτη δόση απετράπησαν κατά μέσον όρο 1.363 κλινικές περιπτώσεις της νόσου ανά 1.000 εμβολιασμένα παιδιά, συν 1.774 κρουσμάτων λόγω της αναμνηστικής δόσης. Δεδομένου ότι το 2013 υπήρχαν κατ’ εκτίμηση 198 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας, το επίπεδο αποτελεσματικότητας (του εμβολίου) μεταφράζεται στην πρόληψη εκατομμυρίων κρουσμάτων σε παιδιά, υποστηρίζει ο καθηγητής Μπράιαν Γκρήνγουντ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Η μεταδιδόμενη από μολυσμένα κουνούπια παρασιτική ασθένεια υπολογίζεται ότι σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 1.000.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ωστόσο, οι προσπάθειες για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της ασθένειας στις χώρες της Δυτικής Αφρικής δυσκολεύονται όλο και περισσότερο εξαιτίας της πρόσφατης επιδημίας του Έμπολα. Η διάλυση των εύθραυστων υποδομών υγείας εκεί και η διακοπή των αποστολών αρωγής λόγω της επιδημίας ευθύνεται για 10.900 νέους θανάτους πέρισυ στην Γουϊάνα, την Σιέρρα Λεόνε και την Λιβερία ενώ 3.900 θάνατοι αποδίδονται στην μη παράδοση απαραιτήτων υλικών, όπως π.χ. κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελονοσία και κουνούπια: γιατί η νόσος εξαπλώνεται, παγκοσμίως