Καθυστερήσεις στη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων επί 4 ολόκληρα χρόνια, αλλά ακόμα και διακοπή στη διενέργεια εξετάσεων στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλουν τα οροθετικά άτομα στου Συλλόγου «Θετική Φωνή». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, η πρόσβασή τους στις εργαστηριακές εξετάσεις εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
«Η καθυστέρηση για ακόμη μία φορά, στην υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Κέντρου Αναφοράς της Θεσσαλονίκης έχει ως αποτέλεσμα τα περιστατικά που διαγνώστηκαν στο Checkpoint το Σεπτέμβριο να μη μπορούν να κάνουν επιβεβαιωτικό έλεγχο και να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους, βιώνοντας υπέρμετρο στρες και ανασφάλεια. Αντίστοιχα, η εξέταση για τη μέτρηση του ιικού φορτίου δε διενεργείται πλέον στη Θεσσαλονίκη και γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις στην Αθήνα», τονίζουν χαρακτηριστικά στην καταγγελία τους.
Πλήρως ανεπαρκής ο ΕΟΔΥ
«Ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) έχει αποδειχθεί στην πράξη ένας απόλυτα ανεπαρκής οργανισμός για τη διασφάλιση της πρόσβασης των οροθετικών ασθενών στις απαραίτητες εξετάσεις», τονίζουν τα μέλη της «Θετικής Φωνής» και συμπληρώνουν: «Είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε εξαιτίας άλλων συμφερόντων, δεν έχει καταφέρει επί τέσσερα χρόνια να επιλύσει το πρόβλημα της προμήθειας αντιδραστηρίων και να εξαλείψει τα γραφειοκρατικά προσχώματα, παρά το γεγονός πως διέθετε τα απαιτούμενα κονδύλια. Όσο όμως, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθυστερεί να αναλάβει πρωτοβουλία, επωμίζεται εξίσου την πολιτική ευθύνη για αυτό το εξέχον ζήτημα προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών και της δημόσιας υγείας», τονίζουν οι οροθετικοί.
Ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων για ακόμη μία φορά στο Αττικόν
Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα πρέπει να αναληφθούν για την καθολική πρόσβαση των ασθενών στην αντιρετροϊκή θεραπεία. Σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή», το νοσοκομείο Αττικόν αυτές τις μέρες παρουσιάζει για μία ακόμη φορά ελλείψεις συγκεκριμένων αντιρετροϊκών σκευασμάτων: «Τα άτομα με HIV λοίμωξη δε μπορούν να διακόψουν τη θεραπεία τους ούτε για μία ημέρα. Υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας είναι να εφαρμόσει ένα μηχανισμό έγκαιρης ανίχνευσης των ελλείψεων και λογοδοσίας των διοικητών των νοσοκομείων και όσων είναι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Η ατιμωρησία ισοδυναμεί με συνενοχή».
Εξώδικη διαμαρτυρία ασθενών με HIV λοίμωξη
Ύστερα από καταγγελίες ασθενών με HIV λοίμωξη που παρακολουθούνται στο Αττικό νοσοκομείο, ότι έμειναν και πάλι χωρίς την απαραίτητη αντιρετροϊκή αγωγή, η «Θετική Φωνή» ανέλαβε την νομική υποστήριξή τους, αρχικά μέσω εξώδικης διαμαρτυρίας, με την επιφύλαξη της κλιμάκωσης των νομικών ενεργειών μέσω προσφυγής των θιγόμενων ασθενών στα αρμόδια δικαστήρια.
Σύμφωνα με τη «Θετική Φωνή»: «Στην αλυσίδα ανάμεσα στη διοίκηση του φαρμακείου και του νοσοκομείου, την Υγειονομική Περιφέρεια, τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, κάθε κρίκος είναι εξίσου υπεύθυνος για αυτή την επαναλαμβανόμενη κατάσταση που απειλεί ευθέως την υγεία μας».
Πολιτική παρέμβαση εδώ και τώρα
Ο Σύλλογος επέδωσε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ένα αναλυτικό υπόμνημα στις 29 Ιουλίου και απέστειλε επιστολή στις 30 Αυγούστου 2019, ενημερώνοντας έγκαιρα τον κ. Κικίλια για τα επείγοντα προβλήματα που απαιτούν άμεση πολιτική παρέμβαση, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια σχετική απάντηση. Τέλος η «Θετική Φωνή» κάλεσε εκ νέου τον Υπουργό Υγείας να προγραμματίσουν άμεσα μία συνάντηση εργασίας όπου θα ιεραρχηθούν τα επόμενα βήματα:
1) για την επίλυση των επειγόντων προβλημάτων αναφορικά με τη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία και
2) για την οριστικοποίηση και εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το HIV/AIDS.
«Σε μία χώρα όπου το 23% των ασθενών με HIV λοίμωξη παραμένει αδιάγνωστο και το 50% των νέων διαγνώσεων γίνεται καθυστερημένα, δε δικαιούμαστε να σπαταλήσουμε ακόμη ούτε μία μέρα αδράνειας», καταλήγουν τα μέλη του Συλλόγου σε σχετική ανακοίνωση.