Θετική Φωνή: Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C η απόφαση του ΕΟΠΥΥ
Διαβάστε παρακάτω τι λένε από το Σύλλογο:
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» χαιρετίζει την αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακευτικών εταιρειών, που διασφαλίζει μεταξύ άλλων τη δωρεάν πρόσβαση όλων των οροθετικών ατόμων που έχουν συλλοίμωξη με ηπατίτιδα C ανεξαρτήτως σταδίου ίνωσης, στις νέες θεραπείες. Η απόφαση του Οργανισμού με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2017 προβλέπει συνολικά την πρόσβαση 5.500 ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C στα καινοτόμα φάρμακα, μέσα στους επόμενους 14 μήνες.
Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου στην Ελλάδα και ανακουφίζει τις ανησυχίες χιλιάδων ασθενών που δεν είχαν πρόσβαση μέχρι σήμερα στις νέες θεραπείες. Ωστόσο συνοδεύεται από νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως είναι η ανταπόκρισή του στο στόχο των 5.500 θεραπειών και ως επόμενο βήμα η περαιτέρω διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγησή τους.
Συμπληρωματικά με την πρόσβαση στα νεότερα αντιϊκά φάρμακα, η πολιτεία οφείλει να υιοθετήσει μία ολιστική προσέγγιση για την επίτευξη του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί εξάλειψης της νόσου μέχρι το 2030. Το μητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C, η εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου δράσης και η υλοποίηση πολιτικών πρόληψης και προγραμμάτων μείωσης βλάβης για τους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Η «Θετική Φωνή» χαιρετίζει τέλος, τη συμβολή του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας» στη θετική έκβαση της διεύρυνσης του αριθμού όσων δικαιούνται τις νέες θεραπείες. Από το 2014 που εκδόθηκε η ευρωπαϊκή έγκριση κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, ο Σύλλογος άσκησε συστηματικά πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις, με σκοπό την υλοποίηση μιας βιώσιμης συμφωνίας που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στα νέα αντιϊκά φάρμακα και θα υπηρετεί ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 135.000 άνθρωποι ζουν με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C, από τους οποίους έχει διαγνωστεί μόνο το 20%. Από τους διαγνωσμένους περίπου οι μισοί έχουν λάβει θεραπεία για τη νόσο.