Iatropedia

Θωμαϊδης: «Περιμένουμε 3ο πανδημικό κύμα τον Φεβρουάριο – Τα νοσοκομεία δεν αντέχουν – Προσοχή στα μέτρα!»

"Καμπανάκι" κινδύνου χτυπούν οι επιστήμονες για ένα τρίτο πανδημικό κύμα που ενδέχεται να εμφανιστεί στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο και μετά. Την ώρα μάλιστα, που ακόμη δεν έχει κοπάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει υψηλός.

Σύμφωνα με επιδημιολογικές προβλέψεις από τη μελέτη των λυμάτων, η αύξηση έχει αρχίσει ήδη να σημειώνεται στην Αττική και έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας εξαιτίας των εορτών.

Στην Αττική αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα και συγκεκριμένα την Τρίτη εντοπίστηκαν 334 νέες λοιμώξεις και την Τετάρτη 363, τη στιγμή που στην Θεσσαλονίκη μειώνονται, με 99 και 95 κρούσματα αντίστοιχα.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ κ. Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στο iatropedia.gr δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση αυτή, καθώς όπως λέει, η αύξηση των τελευταίων ημερών στην Αττική αντικατοπτρίζει την αύξηση που εντόπισαν οι επιστήμονες στα λύματα μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. “Την αύξηση της Πρωτοχρονιάς που είναι μεγαλύτερη, δεν την έχουμε δει ακόμα”, αναφέρει.

Τριπλασιασμός των φορέων του κορονοϊού στις γιορτές

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Θωμαϊδης, τονίζει: “Την αύξηση που είδαμε εμείς την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, θα την δούμε σε κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία σε μία εβδομάδα με 10 μέρες. Ίσως να αρχίσει μετά από την Πέμπτη και Παρασκευή. Η αύξηση που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι των Χριστουγέννων. Ναι είναι δυνατό να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Γενάρη, ενδέχεται να κορυφωθεί τον Φεβρουάριο και θα σβήσει τέλος Μαρτίου. Η πιθανότητα είναι αυτή. Στο χέρι μας είναι να μην συμβεί”, τονίζει.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν στα λύματα μια απότομη αύξηση των προβλεπόμενων φορέων του κορονοϊού, και συγκεκριμένα, από τους 8 με 10 χιλιάδες φορείς που εντοπίζονται σταθερά το τελευταίο διάστημα:

Δηλαδή τις επίμαχες ημερομηνίες που μετακινήθηκε ο πληθυσμός, σημειώνει ο κ. Θωμαϊδης:

“Που σημαίνει ότι μετακινήθηκε ο κόσμος υπήρξε η διάδοση, υπήρξαν δηλαδή μέσα στο δίκτυο των λυμάτων που εξετάζουμε άνθρωποι που ήταν μολυσμένοι και έδωσαν το ιικό φορτίο. Άρα καλό είναι να ξέρουμε ότι κυκλοφορεί κόσμος που είναι με κορονοϊό και ο οποίος μπαινοβγαίνει στο δίκτυο”.

Θωμαϊδης: Γιατί φοβόμαστε τρίτο κύμα τον Φεβρουάριο

Ο Καθηγητής εξηγεί ότι στην επιδημιολογία τα κύματα των ιώσεων στην Ελλάδα είναι δύο: Το ένα κύμα έχει μέγιστη επίπτωση τον Δεκέμβριο και το δεύτερο έχει μέγιστη επίπτωση τον Φεβρουάριο. Αυτό επαναλαμβάνεται φέτος με τον κορονοϊό, σημειώνει ο κ. Θωμαϊδης:

“Ο κόσμος αυτό δεν το ξέρει, αλλά αυτό είναι τυπικό. Η εποχή αυτή Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος είναι η κατ’ εξοχήν επικίνδυνη εποχή ιώσεων. Επομένως γνωρίζουμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται αυτούς τους μήνες, άρα είναι επικίνδυνη εποχή, επομένως είναι πιθανό να συμβεί. Η κυβέρνηση το ξέρει και γι’ αυτό και έχουν επιτάξει τρία νοσοκομεία επιπλέον στην Αττική, από 1/1/21, που τα είναι αποκλειστικά Covid και ακόμη δύο στη Θεσσαλονίκη”, σημειώνει ο ειδικός.

Αυτό εξηγεί και την έξαρση του πρώτου πανδημικού κύματος τον περασμένο Μάρτιο, σημειώνει ο ίδιος, αν και υπήρξε μία υστέρηση φάσης στην Ελλάδα, καθώς ο ιός δεν κυκλοφορούσε στη χώρα, ήταν εισαγόμενος: “Τώρα, όμως, υπάρχει. Είναι εδώ και ενδέχεται να ακολουθήσει μια τέτοια τυπική πορεία”, τονίζει.

“Να μας γίνει μάθημα ο Οκτώβριος”

Οφείλουμε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, σημειώνει ο Καθηγητής, καθώς το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας είχε προειδοποιήσει για το δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας πολύ νωρίς, από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Είναι στο χέρι μας να επιπεδοποιήσουμε την αναπόφευκτη αύξηση των κρουσμάτων και να μην γίνει εκθετική, λέει:

“Το λέγαμε και τότε που τελικά έγινε το lockdown στις 7 Νοεμβρίου. Οπότε πρέπει το μάθημα του Οκτωβρίου να μας γίνει παράδειγμα, για να μην έχουμε αύξηση τρίτου κύματος. Να έχουμε επιπεδοποίηση της καμπύλης, δηλαδή να τα στείλουμε στο “μέλλον” τα κρούσματα. Δεν θα το αποφύγουμε υπό αυτές τις συνθήκες, με αυτόν τον καιρό και την ανοχή της κινητικότητας που υπάρχει. Γιατί υπάρχει κινητικότητα του κόσμου, πάνε στις δουλειές τους, έρχονται σε επαφή, υπάρχουν συνωστισμοί, δεν τηρούνται τα μέτρα με αυστηρότητα όπως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο”, σημειώνει

Πολιτεία και πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η εξίσωση της πανδημίας δεν λύνεται με εύκολο τρόπο, τονίζει ο κ. Νίκος Θωμαϊδης:

“Δεν μπορούμε να λύσουμε ταυτόχρονα την εξίσωση της δημόσιας υγείας, της οικονομικής δραστηριότητας και της ψυχολογικής επιβάρυνσης των παιδιών και των γονέων. Είναι μια δύσκολη εξίσωση που την αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή, οπότε προσπαθούμε να ισορροπήσουμε σε μια τέτοια ασταθή ισορροπία αυτών των τριών πλευρών. Κι αν συνυπολογίσετε και τους διασωληνωμένους που ακόμα είναι σχεδόν 400 και δεν πέφτουν, αυτό είναι επικίνδυνο. Χρειάζονται μέτρα γιατί θα έχουμε εκθετική αύξηση και θα έχουμε πάλι θέμα στα νοσοκομεία”, καταλήγει.