Θριάσιο: Μεγάλα προβλήματα στη γυναικολογική κλινική
Επομένως τον Ιανουάριο, για τη λειτουργία της κλινικής και την κάλυψη των προγράμματος εφημεριών, με 38 ενεργείς εφημερίες, απομένουν μόνο 3 ειδικευμένοι γιατροί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι γιατροί, στους οποίους οφείλονται μέρες κανονικής άδειας του 2017 ενώ ο συνταξιοδοτούμενος γιατρός κινδυνεύει να χάσει 35 μέρες κανονικής άδειας που του οφείλονται, ήδη πραγματοποιούν επτά έως οκτώ ενεργείς εφημερίες κάθε μήνα, όπως έχουν ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου, με έγγραφο τους με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου 2018.
Επισημαίνουν από το Σωματείο Εργαζομένων:
Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αιμοδοσία (όπου το πρόγραμμα εφημεριών του Δεκεμβρίου δεν έχει εγκριθεί ενώ υπάρχουν μέρες που δεν εφημερεύει κανένας γιατρός), στην οποία εργάζονται μόνο δύο μόνιμοι (από τις οποίες η επιμελήτρια Α ασκεί καθήκοντα διευθυντή επί μία τριετία, χωρίς να λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα) και δύο επικουρικοί ειδικευμένοι γιατροί (οι οποίες απολύονται μέσα στο 2019) ενώ ο διευθυντής γιατρός παραμένει αποσπασμένος στο Ε.ΚΕ.Α. από την ημέρα του διορισμού του.
Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου π.χ. ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ κλπ, όπου συχνά οι γιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται (με αποτέλεσμα τη δική τους συνεχιζόμενη καταπόνηση αλλά και επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς) ενώ υπάρχουν κλινικές, που ορισμένες μέρες κάθε μήνα, σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός.
Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα παρατασιούχων ειδικευόμενων γιατρών χειρουργικών ειδικοτήτων που αναγκάζονται να εφημερεύουν σε κλινικές διαφορετικής ειδικότητας από τη δική τους.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες υπηρεσίες, αφού με βάση τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό του νοσοκομείου είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, οι κενές οργανικές θέσεις έχουν καταργηθεί με μνημονιακό νόμο και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με πρακτικάριους.
Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις μέχρι σήμερα, ολόκληρο το 2018, δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας, ενώ ακόμη και αν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση από το 2019, αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις ελλείψεις, την εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, τις συνεχείς βάρδιες και εφημερίες, την ταλαιπωρία για τους ασθενείς.
Αυτή η πραγματικότητα, που βιώνουμε καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι, διαψεύδει κατηγορητικά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας» και αναδεικνύει ξεκάθαρα ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων που συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αντί για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια. Στόχος τους είναι να διευκολύνουν να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της υγείας.
Ζητάμε από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
► Να δοθεί λύση στα προβλήματα λειτουργίας της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής και της Αιμοδοσίας. Να δοθούν οι χρωστούμενες μέρες άδειας στους γιατρούς.
► Να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
► Να ενισχυθεί το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Βαρδαβάκης Μανώλης Ιωαννίδης Παναγιώτης