Θρόμβωση: Μια συχνή επιπλοκή της αντικαρκινικής θεραπείας
Η Λευκη Βιβλος παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την οργάνωση Anticoagulation Europe, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης 13/10.
Στόχος της Λευκής Βίβλου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των φορέων πολιτικής υγείας, των ιδίων των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της θρόμβωσης σε πάσχοντες από καρκίνο.
Σύμφωνα με ελληνική μετά-ανάλυση στοιχείων από διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει την περίοδο 2000-2012, η φλεβική θρομβοεμβολή είναι πιθανότερο να συμβεί τους πρώτους 3-6 μήνες από τη διάγνωση του καρκίνου. Επίσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στους ασθενείς με απομακρυσμένες μεταστάσεις καθώς και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, όπως του παγκρέατος, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του εγκεφάλου, του πνεύμονα και των ωοθηκών.
Η θρόμβωση σχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση της επιβίωσης του ασθενή, αφού είναι κύρια αιτία θανάτου των πασχόντων από καρκίνο. Παράλληλα, το ετήσιο συνολικό κόστος για τους καρκινοπαθείς με θρόμβωση είναι 50% υψηλότερο από των ασθενών με καρκίνο αλλά χωρίς θρόμβωση.
Αν και οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας συστήνουν την θρομβοπροφύλαξη στους περισσότερους νοσηλευόμενους καρκινοπαθείς, όπως και σε όσους υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, δυστυχώς ελάχιστοι γιατροί και ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, είναι ενήμεροι για τον κίνδυνο θρόμβωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνα που έγινε το 2003 στην Αγγλία έδειξε ότι δεν αναγνωρίζουν τη σχέση καρκίνου-θρόμβωσης και τον ρόλο της τελευταίας στην ογκογένεση.