Θυμάστε το Ice Bucket Challenge; Δείτε τι σπουδαίο πετύχαμε με αυτό…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ice Bucket Challenge
Το Ice Bucket Challenge ήταν ένα φαινόμενο που σάρωσε τον πλανήτη το καλοκαίρι του 2014. Αν θυμάστε, ήταν η “πρόκληση” όπου, όσοι την αποδέχονταν, καλούνταν να ρίξουν έναν κουβά με παγωμένο νερό πάνω στο κεφάλι τους, προκειμένου να προωθήσουν την δωρεά χρημάτων για την ενίσχυση της έρευνας για την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis - ALS), γνωστή και ως Νόσος του Λου Γκέριγκ (Lou Gehrig’s Disease).

Πολλοί ήταν εκείνοι που, εν μέρει δικαίως, κατέκριναν την δομή του Ice Bucket Challenge, αφού από ένα σημείο και μετά, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν αναφερόταν στην ασθένεια στα βίντεο που ανέβαιναν κατά συρροή στο διαδίκτυο.

Η αρχική ιδέα ήταν να δωρίσει κάποιος 100 δολάρια για την ενίσχυση της έρευνας, αλλιώς να ρίξει το παγωμένο νερό πάνω του. Αλλά πολύ γρήγορα, όλοι έριχναν το νερό, “έκαναν την πλάκα τους” στο διαδίκτυο και η ασθένεια δεν αναφερόταν πουθενά.

Αλλά χιλιάδες διάσημοι και ακόμα περισσότεροι απλοί άνθρωποι που συμμετείχαν στην “πρόκληση” αυτή, μπορεί να μην μιλούσαν στο βίντεό τους για την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση, αλλά έδιναν τα 100 δολάρια και ακόμα παραπάνω.

Έτσι, μέσα σε 30 ημέρες εκείνου του καλοκαιριού, η εκστρατεία του Ice Bucket Challenge συγκέντρωσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια και κατάφερε να χρηματοδοτήσει πλήρως μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα για την σοβαρή αυτή ασθένεια.

Ένα από αυτά ήταν το Project Mine. Οι ερευνητές, που συμμετείχαν σε αυτό, ανακοίνωσαν την Δευτέρα, ότι εντόπισαν ένα νέο γονίδιο που σχετίζεται με την ασθένεια, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσει σε νέες δυνατότητες θεραπείας.

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση είναι μια νευρολογική διαταραχή στην οποία οι κινητικοί νευρώνες που ελέγχουν τη λειτουργία των μυών καταστρέφονται σταδιακά. Η νόσος μπορεί να είναι, είτε σποραδική, είτε κληρονομική, και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία θεραπεία.

“Είναι πολύ συναρπαστικό γιατί δείχνει σε όλους όσους συνέβαλαν στο Ice Bucket Challenge ότι η δωρεά τους είχε αντίκτυπο στην έρευνα”, δήλωσε ο Brian Frederick, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και Ανάπτυξης στην ALS Association. Και πρόσθεσε: “Η δουλειά που έχει κάνει το Project Mine είναι πραγματικά σημαντική και η ανακάλυψη αυτού του νέου γονιδίου θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο”.

Το γονίδιο, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ονομάζεται NEK1 και συνδέεται μόνο με το 3% των περιπτώσεων ALS, αλλά είναι παρών τόσο στις κληρονομικές, όσο και στις σποραδικές μορφές της νόσου, το οποίο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη πιθανών θεραπειών.

Το Project Mine πέτυχε να καταγράψει την ακολουθία των γονιδιωμάτων από 15.000 άτομα με την ασθένεια, και για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics, συμμετείχαν περισσότεροι από 80 ερευνητές σε 11 χώρες.

https://www.theguardian.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα βλαστοκυτταρική θεραπεία κατά της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (ALS)

Ice Bucket Challenge: Τελικά βοήθησε σημαντικά την επιστημονική έρευνα (ΒΙΝΤΕΟ)