Του Δρ. Γρ. Ε. Σακκά – Γυναικολόγου Μαιευτήρ -Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΡΕΑ–Μέλους της Γερμανικής Εταιρείας Μαιευτήρων Γυναικολόγων
Παρατηρούνται περισσότεροι εμβρυικοί θάνατοι, νέες λοιμώξεις ιού AIDS (HIV),
φυματίωση, περιστατικά κατάθλιψης καθώς και αυτοκτονίες. Ακολούθως μιας μελέτης, η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα έχει καταστροφικές συνέπειες. Ένας οργανισμός υγείας μιλά για έναν καθ΄ολοκληρία τραυματισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας
Η επικεφαλίδα και μόνο αποτελεί χαστούκι για τους πολιτικά υπεύθυνους.
''Η κρίση υγείας στην Ελλάδα – Από την οικονομική πολιτική στην άρνηση της πραγματικότητας.“
τιτλοφόρησαν οι ερευνητές την μελέτη στα Βρετανικά πανεπιστήμια Cambridge, Oxford και London, η οποία έχει δημοσιευθεί στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Στην πραγματικότητα τόσο οι επίσημες δημοσκοπήσεις και στατιστικές της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής επιτροπής καταδεικνύουν μια τρομακτική εικόνα.
Ακολούθως αυτών η δραστική οικονομική πολιτική κατα την διάρκεια των έξι τελευταίων ετών έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού. Συνέπειες οι οποίες τόσο απο την κυβέρνηση των Αθηνών όσο και από διεθνείς Manager αμφισβητούνται, όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές.
Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να μειώσει τα έξοδα γρήγορα και δραστικά – συνεχίζει η μελέτη. Στον τομέα υγείας κατά τους διεθνείς δανειοδότες υπεδείχθη η μείωση στο 6% επι της συνολικής οικονομικής απόδοσης του κράτους.
Σαν σύγκριση: Τα έξοδα υγείας στη Γερμανία αποτελούν περίπου το 11% της συνολικής απόδοσης – θα έπρεπε συνολικά να μειωθούν περισσότερο από το ήμισυ, αν ήταν εξίσου δραστικές οι περικοπές. Συγκεκριμένα τα έξοδα στον τομέα υγείας θα περικόπτωνταν κατά 160 δις. ανα έτος.
Στην Ελλάδα το μέτρο αυτό έθιξε σκληρά τα προγράμματα πρόνοιας. Έτσι λοιπόν περικόπηκαν έξοδα συρίγγων και προφυλακτικών σε εξαρτημένους από ναρκωτικά. Η συνέπεια: Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων απο HIV μεταξύ αυτών οι οποίοι κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύριγγα ανέβηκε απο 15 το 2009 σε 484 3 χρόνια μετά. Το Budget των νοσοκομείων μειώθηκε στο 1/4 , τα έξοδα των φαρμάκων περιορίστηκαν στο ήμισυ.
διαβητικοί προ διλήματος – Ινσουλίνη η τροφή
Ιατροί και κλινικές αντιδρούν με τέλη τα οποία πολλοί Έλληνες ενόψει δραματικώς μειωμένου εισοδήματος και ρεκόρ ανεργίας δεν μπορούν να πληρώσουν. Καθ΄όσον άνεργοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών χάνουν την ασφάλεια υγείας τους, περίπου 800.000 Έλληνες μένουν εν τω μεταξύ χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη.
Επίσης οι ψυχικές συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσεως μπορούν να καλυφθούν όλο και πιο δύσκολα απο το σύστημα υγείας. Γιατί κι εδώ έχουν γίνει ραγδαίες περικοπές.
Ωστόσο εδώ υφίσταται προφανώς μεγαλύτερη ανάγκη. Ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα αυξήθηκε απο το 2007 – 2011 κατά 45% ενώ οι βαριές καταθλίψεις έχουν διπλασιαστεί.
Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ιδιαιτέρως τις επιπτώσεις στα παιδιά. Ο αριθμός των παιδιών με χαμηλότερο βάρος γεννήσεως έχει ανέβει μόνο για τα έτη 2008 – 2010 κατά 19%, ο αριθμός των θνησιγεννών περισσότερο απο 20%.
Σαν πιθανή αιτία οι επιστήμονες θεωρούν την δύσκολη πρόσβαση στους γιατρούς εξ αιτίας του υψηλού κόστους και του χαμηλού εισοδήματος η οποία οδηγεί σε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Αλλά και η νεογνική θνησιμότητα έχει αυξηθεί βάσει αριθμών κατά 43%.
Αλλά και η ανθρωπιστική οργάνωση Ιατροί του κόσμου αναφέρεται στη μελέτη. Σκοπός της οργάνωσης η οποία δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στην περιοχή, είναι κυρίως να φροντίσει τους μετανάστες στην Ελλάδα.
Στη δίνη της οικονομικής κρίσεως διπλασιάστηκε ο αριθμός των προγραμμάτων, λέει η υποδιευθύντρια Nathalie Simonnot , διότι όλο και περισσότεροι Έλληνες δεν θα είχαν καμία άλλη δυνατότητα φροντίδας.
Οι άνθρωποι εδώ είναι σε μια κατάσταση, που δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου“ λέει η Simonnot. Όλο και πιο πολλές έγκυες δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά, να πάνε στο νοσοκομείο και πολλοί διαβητικοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν Ινσουλίνη ή θα φάνε κάτι. Ο οργανισμός μιλάει για έναν καθ΄ολοκληρία τραυματισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Η Ισλανδία αρνήθηκε να κάνει περικοπές στον τομέα της υγείας
Εν όψει αυτής της καταστάσεως οι ερευνητές κατηγορούν τις διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις απο τον καιρό της έναρξης της κρίσης για κυριολεκτική έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. H οποιαδήποτε άρνηση σοβαρών προβλημάτων απο πλευράς υπευθύνων και ο ισχυρισμός ότι χρήζοντες βοήθεια περιθάλπονται επαρκώς και δωρεάν, αποτελεί αμφισβήτηση σοβαρών επιστημονικών πορισμάτων, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται κατα τα λοιπά και στην ισπανική κυβέρνηση.
Σαν αντίθετο παράδειγμα για μια υπεύθυνη πολιτική υγείας κατα τη διάρκεια μιας βαθειάς οικονομικής κρίσεως αναφέρεται η Ισλανδία. Η χώρα δεν ακολούθησε την οδηγία του ΔΝΤ να συντμήσει δραστικά τα έξοδα για την υγεία και τις κοινωνικές παροχές.
Το αποτέλεσμα: Παρά τη μαζική κρίση δεν υπήρξε καμία διακριτή επίπτωση απο πλευράς υγείας στους Ισλανδούς.
Μετάφραση: Δρ. Γρ. Ε. Σακκάς – Γυναικολόγος Μαιευτήρ – Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΡΕΑ – Μέλος της Γερμανικής Εταιρείας Μαιευτήρων Γυναικολόγων
info@drsakkas.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: