Τι είναι η παρόξυνση της ΧΑΠ από την οποία πέθανε η Sinead O’Connor

  • Iatropedia newsroom
H Ιρλανδή τραγουδίστρια Sinead O'Connor
Η Sinead O'Connor, η Ιρλανδή τραγουδίστρια που έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου τη δεκαετία του 1990 και διακρίθηκε για τον ακτιβισμό της, πέθανε σε ηλικία 56 ετών τον περασμένο Ιούλιο

Η Sinead O’Connor, η Ιρλανδή τραγουδίστρια που έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου τη δεκαετία του 1990 και διακρίθηκε για τον ακτιβισμό της, πέθανε σε ηλικία 56 ετών τον περασμένο Ιούλιο από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και βρογχικό άσθμα, σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου της.

Τον Ιανουάριο που πέρασε, ένας ιατροδικαστής στο Λονδίνο είπε ότι η Sinead O’Connor πέθανε από «φυσικά αίτια», χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Η δε αστυνομία είχε πει όταν πέθανε ότι ο θάνατός της «δεν αντιμετωπίζεται ως ύποπτος».

Το πιστοποιητικό θανάτου της Sinead O’Connor, το οποίο καταχωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ήρθε να συμπληρώσει τα κενά που υπήρχαν, αναφέροντας πως η Ιρλανδή τραγουδίστρια πέθανε από «παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και βρογχικού άσθματος μαζί με χαμηλού βαθμού λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος».

Τι εννοούμε με τον όρο παρόξυνση της ΧΑΠ;

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια μακροχρόνια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων.

Περιγράφει ένα σύνολο βλαβών του αναπνευστικού συστήματος που προκαλούν περιορισμό της ροής του αέρα στους αεραγωγούς των πνευμόνων.

Οι βλάβες αυτές είναι μόνιμες για αυτό οι ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να προσέχουν την υγεία τους περισσότερο από ότι τα άτομα που δεν πάσχουν από την ασθένεια.

Παρόξυνση της ΧΑΠ είναι η οξεία επιδείνωση της χρόνιας κατάστασης του ασθενούς, πέρα από την συνήθη καθημερινή διακύμανση, που εμμένει και απαιτεί αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής.

Η εμφάνιση παροξύνσεων μπορεί συχνά να προκαλέσει επιδείνωση της ΧΑΠ μετά το πέρας του επεισοδίου.

Οι παροξύνσεις της ΧΑΠ μπορεί να είναι τόσο σοβαρές ώστε να χρειαστεί ο ασθενής να καλέσει τον ιατρό του ή να μπει σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας ή στο νοσοκομείο ή ακόμα και να αποβούν μοιραίες.

Συχνά η παρόξυνση της ΧΑΠ συνδέεται με λοίμωξη. Επειδή οι πνεύμονες έχουν μόνιμη βλάβη, ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή τυχόν λοιμώξεις των πνευμόνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρόξυνση της ΧΑΠ.

Είναι σημαντικό οι παροξύνσεις της ΧΑΠ να προλαμβάνονται.

Η αυτοκτονία του 17χρονου γιου της έναν χρόνο πριν από τον θάνατό της

Τον Ιανουάριο του 2022, η Ιρλανδή τραγουδίστρια ανακοίνωσε τον θάνατο του 17χρονου γιου της.

Η ίδια είχε γράψει τότε στα social media: «Ο όμορφος γιος μου, Nevi’im Nesta Ali Shane O’Connor, το ίδιο το φως της ζωής μου, αποφάσισε να τερματίσει τον επίγειο αγώνα του σήμερα και βρίσκεται τώρα με τον Θεό. Είθε να αναπαυθεί εν ειρήνη και να μην ακολουθήσει κανείς το παράδειγμά του. Το μωρό μου. Σ’αγαπώ τόσο πολύ».

Στη συνέχεια, πόσταρε ένα τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ, το οποίο και αφιέρωσε στο παιδί της.

«Αυτό είναι για τον Shaney μου. Το φως της ζωής μου. Το λυχνάρι της ψυχής μου. Το μωρό μου με τα γαλανά μάτια. Θα είσαι πάντα το φως μου. Θα είμαστε πάντα μαζί. Κανένα σύνορο δεν μπορεί να μας χωρίσει», είχε γράψει.

«Δεν βρίσκω κανένα νόημα να τραγουδάω»

Λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, η Sinead O’ Connor είχε ενημερώσει το κοινό της ότι δεν θα τραγουδούσε ξανά.

«Απλά για να σας ενημερώσω, οι υπαινιγμοί για πιθανές εμφανίσεις μου φέτος ή τον επόμενο χρόνο ή γενικά καποια στιγμή είναι λανθασμένοι. Δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά κάτι, για το οποίο θα τραγουδήσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοινό βακτήριο του στόματος σκοτώνει τον καρκίνο

EE: Κυκλοφορούν λάδια μολυσμένα με φυτοφάρμακα και επικίνδυνα για την υγεία – Εκτοξεύθηκε η νοθεία

Γονιμότητα: Καλοκαιρινές «αμαρτίες» που την βλάπτουν