Τι είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ουγκάντας που μας «επισκέφθηκε» πρόσφατα

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλάξεις
Ένας νέος ... απρόσκλητος μολυσματικός επισκέπτης βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας, με τη μορφή μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού. Το στέλεχος αυτό εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα, που διαμένει στην Αττική. Εκτεταμένες ιχνηλατήσεις πραγματοποιούνται στο περιβάλλον της.

Το πρώτο κρούσμα επί ελληνικού εδάφους της μετάλλαξης της Ουγκάντας (Lineage A.23.1/Uganda), εντοπίστηκε μέσω του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 και ανακοινώθηκε το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «Το ένα θετικό με την παρουσία μετάλλαξης της Ουγκάντας Lineage A.23.1/Uganda είναι εγχώριο και προέρχεται από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών».

Δείτε επίσης: Μεταλλαγμένα κρούσματα: 242 νέα κρούσματα, τα 226 από το βρετανικό στέλεχος – 1.047 τα συνολικά

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε σε Ελληνίδα, η οποία είχε ταξιδέψει σε χώρα της Αφρικής, αλλά όχι στην Ουγκάντα, όπου ενδημεί το συγκεκριμένο στέλεχος. Ωστόσο, η παρουσία της μετάλλαξης αυτής σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής και γύρω από την Ουγκάντα, αυξάνει τις πιθανότητες να το μετέφερε στην Ελλάδα, κατά την επιστροφή της από το ταξίδι.

Δηλώθηκε ως «εγχώριο» κρούσμα γιατί δεν εντοπίστηκε από τους εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιούν τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στα αεροδρόμια της χώρας. Διερευνάται, επίσης, η περίπτωση η μόλυνση της γυναίκας να είναι δευτερογενής, δηλαδή να κόλλησε τον ιό από άλλον άνθρωπο και όχι από το ταξίδι της. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί εκτεταμένους ελέγχους στο περιβάλλον της γυναίκας.

Ποια είναι, όμως, η επιδημιολογική σημασία αυτής της νέας ανακάλυψης;

Τι είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ουγκάντας

Η μετάλλαξη της Ουγκάντας είναι πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη και για τον λόγο αυτό δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, ως προς την συμπεριφορά της στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει χαρακτηριστεί, ωστόσο, ως «ειδικού ενδιαφέροντος» επειδή το τελευταίο διάστημα εξαπλώνεται στην Κεντρική Αφρική και στις χώρες γύρω από την Ουγκάντα.

Σε πολύ μικρά ποσοστά επί του πληθυσμού, έχει εντοπιστεί επίσης, στην Αμερική, τον Καναδά, την Αγγλία, την Ελβετία και άλλες χώρες.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι μεταδίδεται με σχετική ευκολία στις περιοχή της Ουγκάντας και στην πρωτεύουσα της χώρας Καμπάλα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το businessinsider, η νέα αυτή παραλλαγή αποτελεί παρόμοια μετάλλαξη με αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πιθανολογούν ότι συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο, καθώς οι δύο αυτές παραλλαγές του κορονοϊού έχουν σχεδόν ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη- ακίδα.

Μεταλλαγμένα Ελλάδα: 242 νέα κρούσματα, τα 226 από το βρετανικό στέλεχος – 1.047 τα συνολικά

Την ίδια στιγμή, αυξημένη εμφανίζεται η παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στη χώρα, με 242 νέα κρούσματα να εντοπίζονται και να ανακοινώνονται το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ, για το σύνολο της Επικράτειας.

Το στέλεχος που τείνει να επικρατήσει είναι αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, με 226 νέα περιστατικά, ενώ βρέθηκαν επιπλέον 12 με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και 1 με τη μετάλλαξη της Ουγκάντας.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυτιλήνης, Καλύμνου και Εύβοιας.

Συγκεκριμένα:

  • 226 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας (Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012),
  • 12 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής (LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2), ενώ
  • 1 στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη της Ουγκάντας (Lineage A.23.1/Uganda (Πίνακας 3)

Στα 1.047 έχουν φτάσει τα συνολικά μεταλλαγμένα δείγματα σε όλη την Ελλάδα.