Iatropedia

Τι φέρνει η κατάργηση του πλαφόν στις συνταγές φαρμάκων! Ο πονοκέφαλος Άδωνι

Λίγες ημέρες υπομονή θα πρέπει να κάνουν όπως φαίνεται οι γιατροί όλης της χώρας για να συνταγογραφήσουν και πάλι χωρίς περιορισμούς τα φάρμακα στους ασθενείς τους, μετά την απόφαση του ΣτΕ να αναστείλει το μέτρο του πλαφόν για λόγους υγείας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Οι γιατροί για να συνταγογραφήσουν και πάλι χωρίς πλαφόν θα πρέπει να περιμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή της. Πάντως η ανατροπή αυτή προκάλεσε νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Υγείας καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης θα απαιτήσει νέα ισοδύναμα μέτρα ώστε να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Άλλωστε η κατάργηση του πλαφόν φέρνει τα πάνω κάτω στους υπολογισμούς και τα κουρέματα που σκόπευε να κάνει στη φαρμακευτική δαπάνη για τη φετινή χρονιά ο Άδωνις Γεωργιάδης. Με την απόφαση τα σχέδια του να καθηλωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 1,918 δις ευρώ, πάνε περίπατο. Πρόκειται εξάλλου για ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσό όπως και ο ίδιος έχει παραδεχτεί στο παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι από τις 15 Ιανουαρίου εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο μέρος των γιατρών -με κάποιες εξαιρέσεις – «κόφτης» στο ποσό που έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν κάθε μήνα. Αποτέλεσμα είναι πολλοί γιατροί να μην μπορούν να εξυπηρετούσουν τους ασθενείς τους καθώς δεν επαρκεί το όριο των χρημάτων που τους έχει δοθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες γιατροί προσέφυγαν και μεμονωμένα στη δικαιοσύνη ενώ προσφυγές στο ΣτΕ είχαν κάνει φορείς και Σύλλογοι όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Από την πλευρά της η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο αποδέχτηκε την αίτηση των Συλλόγων που ζητούσαν να ανασταλεί το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Και μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να ήταν χαρούμενος που πετύχαινε τους στόχους της τρόικας με το όριο που έθεσε στη συνταγογράφηση φαρμάκων, οι χρονίως πάσχοντες όμως είναι εδώ και καιρό σε απόγνωση και φαίνεται πως αποκτούν ελπίδα ότι θα μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Νέα μέτρα

Ωστόσο μετά την απόφαση φαίνεται πως ο Άδωνις Γεωργιάδης και το επιτελείο του θα πρέπει να βρούνε νέα μέτρα για να περιορίσουν τη δαπάνη που φέτος πρέπει να κλείσει κάτω από 2 δις ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι που είχε κλείσει επίσης χαμηλά στα 2,371 δις.

Όλα δείχνουν πως αφού δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ισχύουν διεθνώς στη συνταγογράφηση, είναι πιθανό να μπουν νέοι περιορισμοί σε ειδικότητες που συνήθως χορηγούν πολλά φάρμακα όπως παθολόγοι και γενικοί γιατροί. Ένα άλλο σενάριο πάλι που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να τεθεί ένας μέσος όρος συνταγής ανά ειδικότητα.

Πάντως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μιλά για δικαίωση του ιατρικού κόσμου και προσθέτει ότι: «ελπίζει η απόφαση του ΣτΕ να αποτελέσει την απαρχή για μία ριζική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίον λαμβάνονται οι καίριες για την υγεία των κατοίκων της χώρας μας αποφάσεις εκ μέρους τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας όσο και της διοίκησης του δημοσίου συστήματος Υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τα Κέντρα Υγείας στο ΠΕΔΥ! Άρον άρον μεταφορά γιατρών για να καλυφθούν τα κενά

Σε αναβρασμό οι φαρμακοποιοί για το «κούρεμα» του κέρδους! Τι ετοιμάζει ο κλάδος

Σε διαθεσιμότητα από 9 Απριλίου οι οδηγοί των νοσοκομείων!

Το μεγάλο κούρεμα της Υγείας! Τι δείχνουν τα στατιστικά για τις δαπάνες στα χρόνια των μνημονίων