Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Η λεύκη χαρακτηρίζεται από την κατά τόπους καταστροφή των μελανοκυττάρων του δέρματος και οδηγεί σε αποχρωματισμένο, λευκό και γεμάτο κηλίδες δέρμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
Η λεύκη μπορεί να είναι τοπική και να εντοπίζεται σε μία περιοχή ή μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος.
Η ακριβής αιτία της λεύκης είναι άγνωστη, αν και θεωρείται ότι είναι μια αυτοάνοση νόσος, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος εσφαλμένα επιτίθεται και καταστρέφει ορισμένα κύτταρα του οργανισμού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα αναπτύξουν λεύκη θα την εμφανίσουν πριν από την ηλικία των 40 ετών, ενώ περίπου το 50% θα την εμφανίσει πριν την ηλικία των 20.
Η λεύκη έχει κληρονομικό υπόβαθρο και πολλές φορές σχετίζεται με άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Έτσι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η γυροειδής αλωπεκία πολύ συχνά διαγιγνώσκονται σε άτομα με λεύκη.
Η λεύκη είναι μία νόσος που δεν έχει οριστικές και πλήρως αποτελεσματικές θεραπείες. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να βελτιωθεί η εμφάνιση του δέρματος. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τον αριθμό, τη θέση, το μέγεθος και την έκταση των λευκών κηλίδων.
Κάθε ασθενής αντιδρά διαφορετικά στη θεραπεία και μια συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να μην λειτουργεί με επιτυχία για όλους.
Οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές για τη λεύκη περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση και συμπληρωματικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις προηγούμενες θεραπείες.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μήπως μπούκωσε η μύτη σας από το κρύο;