Iatropedia

Τι κοινό έχει η Σούζαν Μπόιλ με τον Μπιλ Γκέιτς;

Για άλλη μια φορά η βρετανίδα τραγουδίστρια Σούζαν Μπόιλ, συγκίνησε το διεθνές στερέωμα όχι λόγου κάποιου νέου τραγουδιού της αλλά λόγω της αποκάλυψης της ότι πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ, το οποίο ευθύνεται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε καθ όλη την διάρκεια της ζωής της. Η 52 χρονη Σούζαν Μπόιλ που ξεσήκωσε τα πλήθη με την συμμετοχή της στο σόου ταλέντων«Britain’s Got Talent», ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με το σύνδρομο Άσπεργκερ ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανακούφιση της που έμαθε επιτέλους για την ασθένειά της, η οποία έως τώρα δεν είχε διαγνωσθεί.

Όπως δήλωσε στο περιοδικό Observer Magazine, πίστευε ότι οι «μαθησιακές δυσκολίες» και η «βραδύτητα» που αντιμετώπιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, οφείλονταν σε «εγκεφαλικές βλάβες» που υπέστη όταν γεννήθηκε.

Πριν από έναν χρόνο, όμως, ένας ειδικός από τη Σκωτία της είπε ότι πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, μία μορφή αυτισμού που επηρεάζει κυρίως τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τις επικοινωνιακές ικανότητες.

«Τώρα πια καταλαβαίνω καλύτερα τι μου συμβαίνει και νιώθω ανακουφισμένη και με λίγο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μπόιλ πρόσθεσε ότι πάντοτε ένιωθε άγχος όταν βρισκόταν με ξένους και της ήταν πολύ δύσκολο να κοιτάξει κάποιον στα μάτια, γεγονός που την έκανε να νιώθει «διαφορετική» και «παρείσακτη» όπου κι αν βρισκόταν.

Την κατάσταση επιδείνωσε στην ενήλικη ζωή της η βαριά κατάθλιψη, που την απομόνωσε ακόμα περισσότερο από τον κοινωνικό της περίγυρο.

Το σύνδρομο Άσπεργκερ «είναι μία διαταραχή με την οποία θα πρέπει να ζήσω και να δουλέψω, αλλά αισθάνομαι πιο καλά με τον εαυτό μου. Ο κόσμος τώρα θα έχει μεγαλύτερη κατανόηση για εμένα και για όσα κάνω» ανέφερε.

«Έχω δυσκολίες στην επικοινωνία που μου δημιουργούν απογοητεύσεις. Αν ο κόσμος ήταν λίγο πιο υπομονετικός μαζί μου, θα με βοηθούσε πολύ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως αυτό ακριβώς πιστεύει ότι θα επιτύχει με την δημοσιοποίηση της διαγνώσεώς της.

το σύνδρομο του μικρού σοφού

το σύνδρομο του… μικρού σοφού

Όπως εξηγεί ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο άσπεργκερ- τα παιδιά με σύνδρομο Αsperger αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από εμάς τους άλλους.

Συχνά πιστεύουν ότι όλα κινούνται μ' ένα παράξενο ρυθμό. Γιατί άλλα λέμε και άλλα εννοούμε; Γιατί οι κοινωνικές σχέσεις είναι τόσο περίπλοκες και τόσο συναισθηματικά φορτισμένες;

Το σύνδρομο Αsperger πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό παιδίατρο Ηans Asperger . Ο Asperger, το 1944, παρατήρησε μια ομάδα παιδιών και εφήβων τα οποία, παρόλο που είχαν πολλά θετικά χαρακτηριστικά, όπως υψηλό επίπεδο ανεξάρτητης σκέψης και ικανότητα για, εξαιρετικά επιτεύγματα, δυσκολεύονταν ν' ανταποκριθούν κοινωνικά, και παρουσίαζαν δυσκολίες στην κοινωνική χρήση του λόγου, καθώς και επαναληπτικές – στερεοτυπικές συμπεριφορές και εμμονές με συγκεκριμένα αντικείμενα.

τι είναι

Το σύνδρομο αγνοήθηκε για χρόνια από τους ειδικούς και μόλις το 1981 η Lorna Wing με ένα άρθρο της παρουσίασε παιδιά με παρόμοια χαρακτηριστικά και δημιούργησε ένα νέο πεδίο ερευνών που τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί σημαντικά και έχει βοηθήσει στην κατανόηση.

Συνήθως το παιδί με σύνδρομο Αsperger έχει νοημοσύνη πάνω από το μέσο όρο και δεν παρουσιάζει καθυστέρηση ούτε στο λόγο ούτε στη γνωστική του ανάπτυξη.

Το σύνδρομο εντάσσεται στην κατηγορία των αναπτυξιακών διαταραχών. Συχνά χαρακτηρίζεται ως αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας και είναι νευροβιολογικής αιτιολογίας. Συναντάται περισσότερο στα αγόρια με πιθανή αναλογία 4 αγόρια σε κάθε κορίτσι (κατ' άλλους η αναλογία είναι 10 προς 1).

Ανάμεσα στους ενήλικες μ' αυτό το σύνδρομο, συναντάμε επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων, κατόχους Νόμπελ. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Νεύτων, ο Albert Einstein , ο Βill Gates και ο Steven Spielberg είναι κάποιοι από αυτούς.

Το σύνδρομο Αsperger συμπεριλαμβάνεται από το 1992 στη Διεθνή Ταξινόμηση των Νόσων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ΙCD-10 και από το 1994 στo DSΜ-ΙV της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες συνήθειες δολοφονούν το γάμο: Έρευνα

Tips για λαμπερό χαμόγελο τα χριστούγεννα!

Πως θα ζεσταθείτε φθηνά: Χρήσιμες ιατρικές συμβουλές

Πως οι άνδρες πιάνουν στα πράσα τις άπιστες;