Τα επιδόματα
Στο στόχαστρο μπαίνουν καταρχάς τα επιδόματα των αναπήρων τα οποία είχαν ούτως ή άλλως κοπεί σε περίπου 40.000 άτομα μετά το ξεκαθάρισμα με την καταγραφή τους και τη δημιουργία του μητρώου.
Όπως έχουν καταγγείλει οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας του αναπηρικού κινήματος μετά από συζητήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης, κάθε ανάπηρος μπορεί να χάσει από 200 έως και 500 ευρώ. Γεγονός βέβαια που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τις οικογένειες δεδομένου ότι πολλές δεν έχουν άλλα εισοδήματα.
Στο πλαίσιο αυτό θα μειωθεί δραστικά και το επίδομα μετακίνησης των νεφροπαθών, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές, να ταξιδεύουν για μια αιμοκάθαρση.
Η κυβέρνηση σύμφωνα με το σχεδιασμό θα αλλάξει και την επιδοματική πολιτική που ισχύει σήμερα για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτά που διαρρέονται, πρόκειται να τεθούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για όσους θα το λαμβάνουν από δω και στο εξής. Αυτό θα σημάνει βέβαια μεγάλο χτύπημα στις ελληνικές οικογένειες δεδομένου ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει και σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα.
Τα φάρμακα
Και όσοι είναι όμως ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ αναμένεται να αυξήσουν την εισφορά τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σήμερα καταβάλουν περί τα 10 ευρώ και το ποσό αυτό αναμένεται να διπλασιασθεί και να αγγίζει τα 20 ευρώ.
Και τα φάρμακα όμως δε θα τη γλιτώσουν για άλλη μια φορά καθώς προβλέπεται δραστική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής το νέο ανώτατο όριο που έχει τεθεί από την τρόικα. Άλλωστε πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροϊκανοί μετά τη συνεχιζόμενη αύξηση και όχι μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (αναμένεται να αγγίζει τα 3,2 δις ευρώ και όχι τα 2,88 δις που είχε συμφωνηθεί) αμφισβητούν τη δυνατότητα για περικοπές στο συγκεκριμένο τομέα. Γι αυτό είναι πολύ πιθανό να τεθεί ανώτατο πλαφόν ανά ασφαλισμένο.
Τα νοσοκομεία
Η κυβέρνηση πρόκειται να προωθήσει, σύμφωνα με το πακέτο των μέτρων, άμεση περιστολή των νοσοκομειακών δαπανών, που θα περιλαμβάνουν μείωση των λειτουργικών εξόδων. Ήδη άλλωστε αρχίζουν σταδιακά να μπαίνουν λουκέτα σε κλινικές μέσω των οποίων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξοικονομήσει αρκετούς πόρους. Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα έχουν κλείσει 661 κλινικές και τμήματα.
Στο ίδιο πλαίσιο θα ψαλιδιστούν και οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών οι οποίοι ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια. Το κούρεμα θα φθάσει ακόμη και το 18% όπως τους ανακοινώθηκε και πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών.