Iatropedia

Τι να κάνετε για να μην έχετε τρέμουλο όταν είστε αγχωμένοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Όταν έχουμε άγχος, είναι δύσκολο να ελέγξουμε τις συσπάσεις των μυών και την λειτουργία των νευρώνων μας, για να ηρεμήσουμε. Μπορεί να ξεκινήσουμε να ιδρώνουμε, να έχουμε κράμπες στο στομάχι και να αρχίσουμε να τρέμουμε. Τι προκαλεί αυτές τις αντιδράσεις στο σώμα μας;

Η αδρεναλίνη είναι μια από τις πιο γνωστές ορμόνες: είναι η αντίδρασή του οργανισμού μας σε οτιδήποτε το σώμα μας αντιλαμβάνεται σαν έναν στρεσογόνο παράγοντα. Εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, τα οποία είναι επίπεδοι αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά μας, φέρνει ολόκληρο το σώμα σε εγρήγορση, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή και τον μεταβολικό ρυθμό και “ετοιμάζει” τους μυς έτοιμη για δράση. Όλη αυτή η δραστηριότητα μπορεί να έχει κάποιες παράξενες παρενέργειες στο σώμα σας. Η αδρεναλίνη είναι ο λόγος που τα χέρια σας τρέμουν όταν είστε νευρικοί (οι μύες σας έχουν περίσσεια ενέργειας) και νιώθετε ένα βουητό στα αυτιά σας από την αυξημένη άντληση αίματος. Για όλα αυτά ευθύνεται η αδρεναλίνη.

Η αδρεναλίνη ονομάζεται και επινεφρίνη και μπορεί να κάνει το σώμα σας να προβεί σε μερικά καταπληκτικά πράγματα. Για παράδειγμα, όταν η επινεφρίνη εισέρχεται στο αίμα, μας αναγκάζει να μετατρέψουμε τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, την βασική πηγή “καυσίμων” του σώματος, και ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους μυς. Είναι σχεδόν σαν να έχουμε μια μεγάλη ώθηση ενέργειας για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Δεν έχει αποδειχτεί από την επιστήμη, αλλά μπορούμε να δούμε το επίπεδο αυτής της αύξησης στην δύναμή μας, όταν μας χτυπάει το ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν αυτό γίνει σε τάση πολλών βολτ, το άτομο πετάγεται μέτρα μακριά. Αυτό δεν το προκαλεί το ρεύμα, αλλά οι ίδιοι οι μυς του σώματός του που στιγμιαία λειτουργούν και συσπώνται με υπερβολική δύναμη, στο μέγιστο της ικανότητάς τους.

Πώς να αντισταθμίσετε τις επιδράσεις της αδρεναλίνης από το αυξημένο άγχος

Το μυστικό κρύβεται στην αναπνοή. Η αναπνοή είναι μια διαδικασία που ελέγχεται συνήθως από το συμπαθητικό σύστημα του σώματος και γίνεται ακούσια. Αλλά η αναπνοή είναι εφικτό να ελεγχθεί συνειδητά. Πρόκειται για μία “γέφυρα” ανάμεσα στο συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό σύστημα. Αν το σώμα σας ήταν μια μηχανή αυτοκινήτου, το συμπαθητικό σύστημα θα ήταν το γκάζι και το παρασυμπαθητικό το φρένο.

Σε στιγμές αυξημένου άγχους και υψηλής ποσότητας αδρεναλίνης στο αίμα, το σώμα “κλείνει” το σύστημα της πέψης και το τρέμουλο στους μυς επηρεάζει τις κινήσεις των άκρων και του σώματος, αλλά και την ομιλία που μοιάζει “τρεμάμενη”.

Όταν πιέσετε τον εαυτό σας να αναπνεύσει με συγκεκριμένο τρόπο, τότε ενεργοποιείτε το παρασυμπαθητικό σας σύστημα και αυτό με τη σειρά τους “πατάει φρένο” στην υπερλειτουργία του οργανισμού. Είναι μια τεχνική που εφαρμόζουν οι στρατιώτες και άλλοι επαγγελματίες που είναι απαραίτητο να ρίχνουν τους ρυθμούς τους για να ελέγξουν καλύτερα τις κινήσεις τους.

Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το 4, κρατήστε την αναπνοή σας αυτή μετρώντας και πάλι μέχρι το 4 και, τέλος, εκπνεύστε μετρώντας μια τελευταία φορά μέχρι το 4. Επαναλάβετε αυτή την τεχνική αναπνοής για μερικές φορές, μέχρι να ηρεμήσετε. Το νεύρο που συνδέει τον εγκέφαλό σας με τον κορμό σας θα ενεργοποιηθεί, ρίχνοντας τους παλμούς της καρδιάς σας, ενεργοποιώντας την πέψη και μειώνοντας την πίεση του αίματος.

Αν… προπονηθείτε αρκετά, θα μπορείτε πάντα να παραμένετε ψύχραιμοι και να ελέγχετε την αντίδραση του σώματός σας σε καταστάσεις αυξημένου άγχους και στρες.

http://testtube.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4 ασκήσεις για να μειώσετε το άγχος

Κρίση πανικού: Τα 20 συμπτώματα για να ξέρετε τι σας συμβαίνει