Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Πως να προστατευτείτε
1) Κατάλληλη ένδυση. Μη φοράτε βαμβακερά ρούχα, γιατί αν βραχούν γίνονται άχρηστοι μονωτές και επιπλέον πολύ βαριά. Επιλέξτε μάλλινα ή fleece υφάσματα και από πάνω ένα αντιανεμικό και αδιάβροχο. Προστατευτείτε από το κρύο με γάντια, σκούφο, κασκόλ, χοντρές κάλτσες και ζεστά παπούτσια.
2) Η παρέα βοηθά. Καθίστε κολλητά ο ένας με τον άλλο, ώστε να ζεσταθείτε ο ένας από τον άλλο.
3)Παγωμένο νερό. Αν είστε σε νερό προσπαθήστε να κρατάτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος εκτός νερού και παραμείνετε ακίνητοι. Όση περισσότερη ενέργεια καταναλώνετε εντός νερού τόσο περισσότερο το σώμα σας θα κρυώνει.
Τι να κάνετε σε περίπτωση που διαπιστώσετε οτι κάποιος έχει υποθερμία.
1) Βάλτε το άτομο σε εσωτερικό χώρο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό καλύψτε τον με κουβέρτες ή οτιδήποτε άλλο τον προστατεύει από το κρύο και τον αέρα.
2) Καλέστε για βοήθεια.
3) Βγάλτε όλα τα βρεγμένα ρούχα.
4) Τοποθετήστε ζεστές κομπρέσες στο λαιμό, στο θώρακα και στις βουβωνικές χώρες. Μην προσπαθήσετε να ζεστάνετε πρώτα τα χέρια και τα πόδια. Μην κάνετε μασάζ και μην τρίβετε τα άκρα του θύματος, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ανακοπής.
5) Δώστε του να πιει λίγες γουλιές από ένα ζεστό ρόφημα, όπως τσαι με ζάχαρη. Αποφύγετε την καφείνη και το αλκοόλ.
6) Αν η αναπνοή είναι επικίνδυνα χαμηλή ή σταματά εντελώς, τότε πρέπει άμεσα να αρχίσει καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.
Τι να κάνετε σε περίπτωση κρυοπαγήματος
Τα κρυοπαγήματα αφορούν το πάγωμα των ιστών του σώματος, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και συμβαίνουν κυρίως στα άκρα και στα εκτεθειμένα στο κρύο μέρη του σώματος.
Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τα αυτιά και η μύτη είναι τα περισσότερο ευάλωτα σημεία του σώματος σε κρυοπαγήματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο που μοιάζει με τσιμπήματα, μούδιασμα και σκληρό και άκαμπτο δέρμα.
1) Μπείτε σε ένα ζεστό δωμάτιο.
2) Μην περπατάτε αν τα δάκτυλα των ποδιών έχουν κρυοπαγήματα.
3) Βυθίστε το πάσχον σημείο σε ζεστό αλλά όχι καυτό νερό
4) Αν δεν υπάρχει ζεστό νερό ζεστάνετε το πάσχον μέλος με το σώμα σας, π.χ. με το κάτω μέρος του γονάτου ή μέσα στον αγκώνα.
5) Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τεχνητούς τρόπους θέρμανσης, όπως εστίες φωτιάς ή θερμαινόμενα σκεπάσματα, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί έγκαυμα στη περιοχή εκτός από το κρυοπάγημα.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
1) Έξοδος κινδύνου. Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος να αντιμετωπίσετε μία πυρκαγιά είναι να γωρίζετε τις πιο κοντινές και προσιτές εξόδους διαφυγής, ώστε να απομακρυνθείτε γρήγορα και με ασφάλεια. Ο καπνός από τη φωτιά μπορεί να δυσκολεύει την ορατότητα, γι αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε που βρίσκονται οι έξοδοι κινδύνου είτε είστε στο σπίτι σας είτε σε άλλο χώρο.
2) Ασφαλή βήματα. Αν είστε σε ένα δωμάτιο με την πόρτα κλειστή θα πρέπει να εξετάσετε και να κάνετε τα εξής βήματα:
Διαπιστώστε αν υπάρχει φωτιά στο άλλο δωμάτιο ελέγχοντας τη θερμότητα και αν βγαίνει καπνός από τις ρωγμές γύρω από την πόρτα.
Αν δείτε καπνό να βγαίνει κάτω από την πόρτα..Μην ανοίξετε την πόρτα!
Εάν δεν δείτε καπνό αγγίξτε ελαφρά την πόρτα και στη συνέχεια το πόμολο. Αν είναι ζεστά ..Μην ανοίγετε την πόρτα!
Αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες ανοίξτε προσεκτικά την πόρτα, αλλά αν διαπιστώσετε μία απόπτομη αύξηση της θερμοκρασίας ή πολύ καπνό να μπαίνει στο δωμάτιο ξανακλείστε την. Διαφορετικά αν δεν υπάρχει καπνός τρέξτε γρήγορα και προσεκτικά προς την έξοδο.
3) Μείνετε χαμηλά. Εάν δείτε καπνό καθώς πηγαίνετε προς την έξοδο παραμείνετε χαμηλά στο έδαφος. Σε μια πυρκαγιά η εισπνοή του καπνού είναι περισσότερο επικίνδυνη από τις φλόγες και περπατώντας σκυφτοί (μπορεί ακόμα και να χρειαστεί να συρθείτε) αναπνέετε λιγότερο.
4) Εν αναμονή βοήθειας. Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω γρήγορα, γιατί η φωτία ή ο καπνός εμποδίζει την έξοδο διαφυγής φωνάξτε για βοήθεια από ένα ανοιχτό παράθυρο ή καλέστε την Πυροσβεστική στο 199.
Εν τω μεταξύ προσπαθήστε να μην μπει καπνός στο δωμάτιο φράζοντας τις ρωγμές της πόρτας με σεντόνια, κουβέρτες ή ρούχα. Αν υπάρχει παράθυρο στο δωμάτιο ανοίξτε το και σταθείτε μπροστά του.
Πάρτε ένα κομάτι ύφασμα και αφού πρώτα το βρέξετε (αν είναι εφικτό) τοποθετήστε το μπροστά από το στόμα.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
Δείτε εδώ το βίντεο: