Iatropedia

Τι πρέπει να κάνουν στον καύσωνα οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις

photo is taken on very hot summer day, during heat wave

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στη γενική μας υγεία, όπως μείωση της ενεργητικότητας, πτώση της πίεσης και αυξημένη εφίδρωση.

Οι επιπτώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα αντιδρούν διαφορετικά στις καιρικές αλλαγές. Για κάποιους, το καλοκαίρι μπορεί να είναι η πιο δύσκολη εποχή, ενώ άλλοι θεωρούν τον χειμώνα ανυπόφορο. Παρόλα αυτά, η προστασία και η φροντίδα του εαυτού μας είναι απαραίτητη όταν εκδίδονται προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη.

Για τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, η αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία μπορεί να μειώσουν το επίπεδο ή το πάχος του υγρού γύρω από τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο. Αν και η ζέστη και η υγρασία μπορούν να επηρεάσουν την αρθρίτιδα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμένετε μέσα όλο το καλοκαίρι.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα για να παραμείνετε δροσεροί και να μειώσετε τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών κυμάτων καύσωνα:

Επιλέξτε ελαφριά υφάσματα που δεν περιορίζουν τις αρθρώσεις σας. Φορέστε άνετα και υποστηρικτικά sneakers ή σανδάλια που επιτρέπουν στα πόδια σας να «αναπνέουν». Φορέστε μεγάλα καπέλα με φαρδύ γείσο για επιπλέον σκιά.

Αυξήστε την κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Επιλέξτε περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και smoothies, τα οποία είναι φυσικά ενυδατικά.

Κλείστε τα φώτα και τις ηλεκτρονικές συσκευές που ζεσταίνουν τα δωμάτιά σας. Αποφύγετε να μαγειρεύετε με ηλεκτρική κουζίνα ή φούρνο, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σπιτιού σας.

Επιλέξτε ελαφριές ασκήσεις νωρίς το πρωί, πριν η θερμοκρασία φτάσει στο αποκορύφωμά της, ή ασκηθείτε σε εσωτερικό χώρο με κλιματισμό.

Αποφύγετε τις ισχυρότερες ακτίνες UV και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, βγαίνοντας έξω πριν από τις 10 π.μ. και μετά τις 4 μ.μ.

Αν σκοπεύετε να μείνετε έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα, βρείτε σκιερές περιοχές ή κοντινά μέρη με κλιματισμό για να δροσιστείτε όταν η ζέστη είναι αφόρητη.

Αν και η συνεχής παραμονή σε μια πισίνα δεν είναι εφικτή για όλους, τα σύντομα, κρύα ντους μπορούν να δροσίσουν το σώμα σας. Ακόμα και το να βυθίσετε τα πόδια σας σε μια μπανιέρα με κρύο νερό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την προστασία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών κυμάτων καύσωνα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.