Τι προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος: Πού απαγορεύεται το κάπνισμα – Κυρώσεις κι εξαιρέσεις
Τι λέει όμως ακριβώς ο αντικαπνιστικός νόμος; Ποιοι χώροι πρέπει να εποπτεύονται; Ποιοι εξαιρούνται και τι κυρώσεις προβλέπονται;
Οι χώροι όπου απαγορεύεται το κάπνισμα
Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο, το κάπνισμα απαγορεύεται ρητώς:
- Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.
- Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.
- Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων. Εξαιρούνται οι εξωτερικοί τους χώροι.
- Σε όλους τους κλειστούς χώρους αναμονής.
- Στα αεροδρόμια (εξαιρούνται οι χώροι για τους καπνιστές).
- Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
- Στα παντός είδους κυλικεία.
Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
Τι ισχύει για τα οχήματα
Ο αντικαπνιστικός νόμος απαγορεύει επίσης το κάπνισμα:
- Στα παντός είδους Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
- Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Οι ανήλικοι και οι εξαιρέσεις
Ο αντικαπνιστικός νόμος επιτάσσει επίσης στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού να αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.
Επιπλέον, από την απαγόρευση του καπνίσματος εξαιρούνται τα καζίνο και τα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τμ. Στους χώρους αυτούς μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι όμως δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος.
Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Οι κυρώσεις
Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει σειρά κυρώσεων και προστίμων για όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του:
- Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
- Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού σε χώρο όπου απαγορεύεται, επιβάλλεται πρόστιμο 50-500 ευρώ. Το πρόστιμο καθορίζεται με βάση τυχόν υποτροπές της παράβασης
- Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο 500-10.000 ευρώ. Και πάλι λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν υποτροπή. Στην 4η υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών. Στην 5η υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
- Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο 500-10.000 ευρώ. Στην 4η υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας για χρονικό διάστημα 10 ημερών. Στην 5η ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας
- Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 500-10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
Οι ποινές για το κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Τέλος, ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει ειδικές ποινές για όσους καπνίζουν μέσα στα οχήματα:
- Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα ΙΧ αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει. Αυτό σημαίνει πως το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί και στον συνοδηγό ή άλλον επιβαίνοντα. Το πρόστιμο διπλασιάζεται (3.000 ευρώ), εάν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
- Στους οδηγούς επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επέβαινε στο αυτοκίνητό τους.