Τι σημαίνει για το υπουργείο Υγείας η παραίτηση του Γ.Γ- τι θα γίνει με τα φάρμακα
Για περίπου 2,5 χρόνια, από τότε που ακόμα υπουργός Υγείας ήταν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην πλέον Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ήταν υπεύθυνος για τον τομέα των φαρμάκων. Γνώρισε 4 υπουργούς (Ξενογιαννακοπούλου, Λοβέρδο, Κίττα και Λυκουρέντζο) και ήταν πάντοτε υπεύθυνος για τον δύσκολο αυτό τομέα.
Μάλιστα ήταν αυτός που έπαιρνε ακόμη και πρώτος το λόγο όταν την οδό Αριστοτέλους επισκέπτονταν η τρόικα, δεδομένου ότι γνώριζε καλύτερα από όλους τους αριθμούς και τα στοιχεία.
Πολλοί του καταλογίζουν σοβαρά λάθη στη φαρμακευτική πολιτική των τελευταίων 2,5 ετών και ειδικά στο θέμα του “κουρέματος” της δαπάνης αλλά και της επίπεδης μείωσης των τιμών των φαρμάκων που έγινε το 2010.
Εκείνος απαντά στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του “αυτό μπορούσα να κάνω αυτό έκανα με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής και για να μειώσω τα ποσά”.
Είναι το ίδιο πρόσωπο που εμπνεύστηκε τις απ ευθείας διαπραγματεύσεις του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να κερδηθούν καλύτερες τιμές. Είναι όμως και εκείνος που καθυστέρησε επί 20 μήνες να δώσει τιμή σε νέα καινοτόμα φάρμακα προκειμένου να συγκρατήσει τη δαπάνη και να μην επιβάλει νέα μέτρα η τρόικα. Γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και από τους συλλόγους ασθενών.
Ότι και να του καταλογίσει κανείς του πρώην Γενικού Γραμματέα, αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να του προσάψει είναι η άγνοια στα φάρμακα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμη και ο περιβόητος κ.Καρόνε της τρόικα που έχει πάρει… παραμάσχαλα το θέμα των φαρμάκων, απευθυνόταν στον Αν.Δημόπουλο όταν ήθελε να συνεννοηθεί για αλλαγές και ρυθμίσεις. Είναι ο ίδιος- που όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές- έχει διαπληκτιστεί πολλές φορές με τον Έλληνα Γενικό Γραμματέα για τον τρόπο μέτρησης της δαπάνης.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν έκανε …βήμα χωρίς εκείνον στις επίσημες συζητήσεις. Θέλοντας και μη, έστω κι αν τον γνώριζε ελάχιστα, τον εμπιστεύτηκε καθώς κ.Λυκουρέντζος δε γνωρίζει σχεδόν τίποτε για τον τομέα της υγείας. Και πως να γνωρίζει όταν άλλοι που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα χρειάζονται χρόνια για να τον μάθουν.
Και το ζήτημα τώρα είναι τι θα γίνει ένα υπουργείο Υγείας και ένας άκρως ευαίσθητος τομέας που θα υποστεί και νέα χαράτσια, που διαθέτει υπουργούς και υφυπουργούς ενημερωμένους μόλις επί ένα μήνα…
Διότι όπως θα έλεγε και ο Χρόνης Μίσσιος, καλά εσύ έφυγες νωρίς…
Δήμητρα Ευθυμιάδου