Τι σκέφτονται οι Γερμανοί «σοφοι» για να σωθεί η υγεία στην Ελλάδα
Με 7 ειδικές επιτροπές για κάθε τομέα ξεχωριστά, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανασυγκροτήσει την Υγεία και να δημιουργήσει νέα δεδομένα που θα επιφέρουν εξορθολογισμό των δαπανών αλλά και νέες συνθήκες ώστε να αξιοποιηθούν δομές και υπηρεσίες.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προτάσεων θα γίνει με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της συμμετοχής στελεχών της Τάσκ Φόρς του Ράιχενμπαχ και ειδικών στελεχών από τη Γερμανία (Domain Leader).
Συνολικά θα συμμετάσχουν στις επιτροπές 100 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, και εμπειρογνώμονες που προέρχονται από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Οι επιτροπές θα υποβάλλουν προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ενώ τις τελικές αποφάσεις θα λαμβάνει ο υπουργός Υγείας.
Οι πρόεδροι των επιτροπών πάντως είναι είτε σύμβουλοι του υπουργείου, είτε υποδιοικητές ΥΠΕ, ή πρόεδροι οργανισμών.
Και όλα αυτά βέβαια επειδή οι αριθμοί του τομέα της Υγείας είναι απογοητευτικοί.
Είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις των Ασφαλιστικών Εισφορών τείνουν συνεχώς μειούμενες εξαιτίας της κρίσης.
Άλλωστε η ανεργία εμφανίζει αυξητική τάση και προβλέπεται να ανέλθει σε ποσοστό 22,6% το 2012.
Όσο για τον ΕΟΠΥΥ ενώ η κρατική επιχορήγηση προβλέπονταν στο 0,6% του ΑΕΠ με τις νομοθετικές αλλαγές μειώθηκε κατά 500 εκ €, με αποτέλεσμα η επιχορήγηση να μειωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ.
Από την άλλη η συνολική Δημόσια Δαπάνη Υγείας μειώνεται σταθερά και πρόκειται βάσει εκτιμήσεων του Υπουργείου Υγείας να κυμανθεί σε 11 δις ευρώ στο 5,5 % ΑΕΠ για το 2012 ενώ η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται ότι θα υπερβεί το στόχο των 2.880 εκατ. ευρώ για το 2012 και να πλησιάσει τα 3,2 δις.
Δήμητρα Ευθυμιάδου