Τι συμβαίνει με την πολιομυελίτιδα στο Λονδίνο. Γιατί εμβολιάζουν μαζικά τα μικρά παιδιά
Δυναμική επανεμφάνιση έκανε η πολιομυελίτιδα στα λύματα του Λονδίνου και οι βρετανικές υγειονομικές Αρχές αποφάσισαν να κάνουν επειγόντως σε όλα τα μικρά παιδιά ενισχυτική δόση του εμβολίου εναντίον της.
Τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση; Πρέπει να ανησυχούμε; Τις απαντήσεις δίνουν το BBC και ο Guardian.
Τι ακριβώς έχει συμβεί στο Λονδίνο;
Η βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν εντοπιστεί 116 ιοί που προκαλούν πολιομυελίτιδα σε 19 δείγματα λυμάτων της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου. Τα δείγματα προέρχονται από βορειοανατολικές και κεντρικές περιοχές του, όπως:
- Το Barnet
- Το Brent
- Το Camden
- Το Enfield
- Το Hackney
- Το Haringey
- Το Islington
- Το Waltham Forest
Η UKHSA εξήγησε ότι μερικοί από τους ιούς είναι αρκετά μεταλλαγμένοι ώστε να προκαλούν ανησυχία. Επιπλέον, η γενετική ανάλυση υποδηλώνει ότι η εξάπλωση του ιού που προκαλεί πολιομυελίτιδα «έχει επεκταθεί πέραν ενός στενού δικτύου λίγων ατόμων».
Σε ποια παιδιά θα γίνει ενισχυτικός εμβολιασμός;
Ο εμβολισμός αφορά όλα τα παιδιά ηλικίας 1-9 ετών, ακόμα και αν τηρούν με συνέπεια το πρόγραμμα των εμβολιασμών της παιδικής ηλικίας. Θα γίνει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Οι γονείς θα ενημερωθούν από τους παιδιάτρους πότε είναι η σειρά του παιδιού τους για να εμβολιαστεί.
Τι εμβόλιο θα γίνει στα παιδιά;
Το εμβόλιο που θα γίνει στα παιδιά είναι το αδρανοποιημένο εμβόλιο (IPV). Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει πολιομυελίτιδα. Το εμβόλιο αυτό είναι πολύ ασφαλές και αποτελεσματικό. Το εμβόλιο αυτό τυπικά χορηγείται σε συνδυασμό με εμβόλια για άλλες παθήσεις, όπως ο τέτανος και η διφθερίτιδα.
Στη Βρετανία κυκλοφορούν τρεις τύποι εμβολίων που περιέχουν τον αδρανοποιημένο ιό της πολιομυελίτιδας. Όλοι θα χρησιμοποιηθούν στο τρέχον πρόγραμμα, για να εξασφαλιστεί η ταχεία πρόσβαση των παιδιών στον εμβολιασμό.
Γιατί θα γίνει μόνο στο Λονδίνο ο ενισχυτικός εμβολιασμός;
Προς το παρόν, η πολιομυελίτιδα έχει εντοπιστεί μόνο στα λύματα της ευρύτερης περιοχής της βρετανικής πρωτεύουσας. Γι’ αυτό τον λόγο το βάρος δίνεται στην ενίσχυση των ποσοστών εμβολιασμού στο Λονδίνο. Μάλιστα οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από τις περιοχές όπου βρέθηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας και ταυτοχρόνως είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού.
Πάντως, γίνονται εντατικοί έλεγχοι και εκτός Λονδίνου, για να εξακριβωθεί αν η πολιομυελίτιδα έχει εξαπλωθεί και εκτός βρετανικής πρωτευούσης.
Γιατί εστιάζονται οι εμβολιασμοί στα μικρά παιδιά;
Διότι διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψής τους είναι χαμηλό. Σύμφωνα με την Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών & Ανοσοποίησης (JCVI), η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών ηλικίας 1 έτους βρίσκεται κάτω από τον βρετανικό μέσο όρο. Η αντίστοιχη κάλυψη στα παιδιά ηλικίας 5 ετών είναι ακόμα χαμηλότερη.
Επιπλέον, οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη συμπίπτουν «σε σημαντικό βαθμό» με εκείνες όπου εντοπίστηκε η πολιομυελίτιδα. Χώρια που τα πολύ μικρά παιδιά είναι λιγότερο ικανά να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες καλής υγιεινής. Η καλή υγιεινή είναι σημαντικός παράγοντας στην αναχαίτιση της νόσου.
Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Προς το παρόν, λέει η UKHSA, οι περισσότεροι ιοί που απομονώθηκαν στα λύματα προέρχονται από το ζωντανό εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα (OPV). Το εμβόλιο αυτό περιέχει ζωντανό, μη λοιμογόνο ιό της νόσου, ο οποίος όμως μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει λοιμογόνος.
Το ζωντανό εμβόλιο αυτό έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες να χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες, αλλά όχι σε όλες. Στη Βρετανία, π.χ., δεν χρησιμοποιείται από το 2004.
Οι ιοί που βρέθηκαν στα λύματα του Λονδίνου είναι κυρίως εξασθενημένες μορφές, που δεν προκαλούν πολιομυελίτιδα. Οι ιοί αυτοί αποβάλλονται στα κόπρανα ανθρώπων που προσφάτως έκαναν το ζωντανό εμβόλιο.
Το πρόβλημα είναι πως όσο κυκλοφορεί ο ιός της πολιομυελίτιδας, μπορεί να δημιουργήσει μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητά του. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ιό με τη δυνατότητα να προκαλεί παράλυση στα ανεμβολίαστα άτομα. Ήδη κάποια από τα δείγματα στο Λονδίνο περιέχουν ιούς με αυξημένη μεταδοτικότητα.
Ευτυχώς έως στιγμής δεν έχει αναφερθεί κρούσμα ή παράλυση από πολιομυελίτιδα. Η JCVI τονίζει πως είναι σπάνια η παράλυση από ιό που προέρχεται από ζωντανά εμβόλια. Παρ’ όλα αυτά, τα ανεμβολίαστα παιδιά κινδυνεύουν.
Η πολιομυελίτιδα είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά στη Βρετανία το 1984, χάρη στο εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού που εφαρμόζεται στη χώρα.
Φωτογραφία: iStock