Τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργείο Υγείας, θα βρεθούν μπροστά σε ένα σχεδόν κατεστραμμένο ΕΣΥ με δεκάδες προβλήματα.
Τι θα παραλάβει ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός και τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει;
Νοσοκομεία
Τον τρόπο να αποκτήσουν άμεσα κονδύλια τα νοσοκομεία όλης της χώρας προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, θα πρέπει να βρει άμεσα ο νέος υπουργός που θα αναλάβει να βάλει -έστω και σε εποχή μνημονίου- μια τάξη στο ΕΣΥ.
Άλλωστε τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι χωρίς υλικά αλλά και χωρίς εφημερίες. Και αυτό διότι τα συνεχή «ψαλιδίσματα» στη χρηματοδότηση τα έχουν καταστήσει ακόμη πιο προβληματικά από ότι ήταν.
Η κατάσταση ήρθε να γίνει ακόμη πιο δύσκολη με το εμπάργκο των προμηθευτών που έκλεισαν την κάνουλα της τροφοδοσίας με υλικά.
Έτσι στα περισσότερα νοσοκομείααπουσιάζουν σήμερα από τα ράφια βασικά αναλώσιμα υλικά με αποτέλεσμα οι ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις να είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν ακόμη και από το σπίτι τους και οι εργαζόμενοι να τρέχουν και να μη φθάνουν.
Άλλωστε το τελευταίο διάστημα ακυρώνονται χειρουργεία ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν υλικά και οι ασθενείς περιμένουν μέσα στον πόνο τους τι θα γίνει αύριο.
ΕΟΠΥΥ
Ο νέος υπουργός Υγείας θα παραλάβει όμως και έναν εξαιρετικά προβληματικό φορέα τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος πάσχει από έλλειψη ρευστού.
Ο φορέας στον οποίο εντάσσονται σήμερα περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι παραπαίει αφού ουδείς μπορεί να διαθέσει τα κονδύλια που απαιτούνται.
Πόσα χρήματα θα χρειαστούν με το …καλημέρα; Κοντά στα 2,5 δις ευρώ για να καλυφθούν μόνο τα χρέη και ο βασικός προϋπολογισμός.
Σε λίγες ημέρες όμως αναμένεται να έρθει και η τρόικα στην Αθήνα, όπως έχει άλλωστε διαμηνύσει, προκειμένου να ελέγξει την πορεία του προγράμματος δανεισμού που έχει υπογράψει η χώρα και που έχει στείλει στα …τάρταρα την υγεία.
Και αυτό που θα διαπιστώσουν τα «τροϊκανικά» στελέχη είναι πως τα πάντα έμειναν πίσω λόγω των εκλογών και συνεπώς ελάχιστες διαφοροποιήσεις θα διαπιστώσουν από την τελευταία τους επίσκεψη.
Οι τροϊκανοί πάντως θα έχουν στραμμένο και πάλι το βλέμμα τους στα φάρμακα τα οποία παρουσιάζουν ανοδική τάση αντί να περιορίζονται. Η φαρμακευτική δαπάνη ανεβαίνει επικίνδυνα και ξεφεύγει από τη συμφωνία σύμφωνα με πληροφορίες.
Δήμητρα Ευθυμιάδου