Οι νέες τιμές που ορίζονται στο νέο δελτίο τιμών έδειχναν από την αρχή ότι δεν μπορούν να εφαρμοσθούν. Άλλες εξαιρετικά χαμηλές και κάποιες με αυξήσεις.
Καθόλου τυχαία το βράδυ της Παρασκευής ο ίδιος ο Μάριος Σαλμάς τροποποίησε την απόφαση ορίζοντας πλέον και πλαφόν στις μειώσεις των τιμών των σκευασμάτων.
Και πώς να μην το πράξει αφού οι τιμές που προσδιορίσθηκαν έφεραν τα πάνω κάτω όχι μόνο στις φαρμακευτικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και σε αυτές του …εξωτερικού. Πως έγινε αυτό; Πολλές τιμές φαρμακευτικών προϊόντων μειώθηκαν τόσο πολύ (πολλές ακόμη και κατά 98%) που πλέον δεν μπορούν να ορισθούν τιμές και στα αντίστοιχα φάρμακα που κυκλοφορούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξάλλου η Ελλάδα αποτελεί για πολλά κράτη χώρα-αναφοράς μέσω της οποίας προσδιορίζονται οι δικές τους τιμές φαρμάκων.
Γι αυτό άλλωστε και οι σύνδεσμοι των φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνοντας ότι δεν μπορούν έως σήμερα Δευτέρα να δώσουν τις νέες τιμές στα προϊόντα τους και μάλιστα όταν αυτές δεν είναι σύννομες καθώς δεν ακολουθήθηκε ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης. Είναι εξάλλου σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο αυτό.
Και βέβαια ο κίνδυνος στην περίπτωση αυτή είναι να κάνουν …φτερά φάρμακα παλαιά και πάμφθηνα πια, καθώς είτε οι ίδιες οι εταιρείες θα τα αποσύρουν φέρνοντας παρόμοια -αλλά σε πιο υψηλές τιμές- είτε αυτά θα πάρουν το δρόμο της πώλησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τη μέθοδο των παράλληλων εξαγωγών.
Μ αυτά και μ αυτά και αφού προσδιορίσθηκαν μάλλον τιμές …Βουλγαρίας (με κάποιες βέβαια αυξήσεις σε ορισμένα σκευάσματα που άγγιξαν και πάνω από 200%), ο Μάριος Σαλμάς αποφάσισε να τροποποιήσει τα δεδομένα.
Αντιδράσεις βέβαια για τις συνεχείς αλλαγές έχουμε και από τους φαρμακοποιούς. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής μιλά για αλλαλούμ αλλά και για ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά. «Ο φαρμακευτικός κόσμος παρακολουθεί έκπληκτος τις κινήσεις των αρμοδίων, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ελλήνων πολιτών.
Οι ελλείψεις στα φάρμακα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής αγοράς. Φάρμακα όπως κορτιζονούχα, αντικαταθλιπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαρκινικά, ινσουλίνες, καρδιολογικά και αντιθυρεοειδικά λείπουν από την αγορά.
Παράλληλα, σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τιμολογούν και συνεπώς δεν εφοδιάζουν την αγορά με όσα φάρμακα έχουν παραμείνει στην Ελλάδα.
Αιτία το μεγάλο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με το νέο δελτίο τιμών – φάντασμα, το οποίο ανακοινώνεται και αναιρείται τόσο συχνά τις τελευταίες 3 ημέρες, που καταντά ανέκδοτο.
Οι πειραματισμοί εις βάρος της υγείας του ελληνικού λαού πρέπει να λάβουν τέλος» καταλήγει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.
Δήμητρα Ευθυμιάδου