Οι κάτοικοι του νομου Καβάλας, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, οι πολιτικοί, επαγγελματικοί, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, καταγγέλουν την «ολοένα και αυξανόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Καβάλας, ενώ υπέγραψαν και σχετικό ψήφισμα.
«Παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια το φιλότιμο και την αυταπάρνηση των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο μας, δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθεί η αποψίλωσή του από ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για την υποστήριξη των λειτουργιών του Νοσοκομείου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η δημιουργία Ιατρείων, που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κλείσιμο της Ρευματολογικής Κλινικής, την απουσία κλινών στο Ογκολογικό Τμήμα και τη μετατροπή του σε υπομονάδα. Ο Διευθυντής της Ογκολογικού, μάλιστα όπως καταγγέλουν, από καθημερινή παρουσία εμφανίζεται πλέον μόλις δύο φορές το μήνα, με αποτέλεσμα η αναμονή στα ραντεβού να ξεπερνάει τους 3 μήνες.
Η εφαρμογή του…ανεφάρμοστου Κανονισμού Λειτουργίας …
Πάγιο είναι το αίτημα των εργαζομένων για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καβάλας σε Περιφερειακό, καθώς στην ουσία ως τέτοιο λειτουργεί, ενώ ταυτόχρονα του έχει ανατεθεί ο ρόλος «νοσοκομείου ανάσχεσης ασθενών προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».
Στα υπάρχοντα προβλήματα, όμως, ήρθε να προστεθεί και η πρόσφατη, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου σχετικά με την εφαρμογή του Οργανισμού λειτουργίας του, ο οποίος ψηφίστηκε το 2012!
«Επί 7 ολόκληρα χρόνια, οι εκάστοτε διοικήσεις του νοσοκομείου Καβάλας αρνήθηκαν να τον εφαρμόσουν με κύριο επιχείρημα ότι ήταν … ανεφάρμοστος. Και αυτό το επιχείρημα είχε σύμμαχο τη λογική, την υπεράσπιση της αξιοπρεπούς λειτουργίας του Νοσοκομείου και, κυρίως, τον σεβασμό στο δικαίωμα των ασθενών για την όσο δυνατόν αξιοπρεπέστερη και αποτελεσματικότερη προσφορά υπηρεσιών στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπήρχαν», αναφέρουν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι.
Η έστω και «εν μέρει» εφαρμογή του Οργανισμού Λειτουργίας του Νοσοκομείου του 2012, θα αποτελέσει κερκόπορτα για την υλοποίηση όλων των δεινών που περιλαμβάνονται στον εν λόγω Οργανισμό Λειτουργίας, π.χ. τη μετατροπή σε υπομονάδες, πολλών κλινικών και τμημάτων που εξυπηρετούν σήμερα όλη την Περιφέρεια, όπως το Ογκολογικό, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την ΩΡΛ, τη Νευρολογική και τη Ρευματολογική, το Νεογνολογικό καθώς και συνλειτουργίες τμημάτων, όπως η Νευροχειρουργική και Ουρολογική κλινική, που σήμερα υποδέχονται , χειρουργούν και νοσηλεύουν ασθενείς από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.
«Αυτό σημαίνει αυτομάτως, λένε οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Καβάλας, σημαντική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μείωση του ωραρίου λειτουργίας τους, μείωση των κλινών, μείωση του προσωπικού, υποβάθμιση του επιστημονικού έργου, απώλεια του επιστημονικού κύρους και έργου του Νοσοκομείου Καβάλας και ταυτόχρονα απώλεια κάθε δυνατότητας προοπτικής ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων και λειτουργιών. Συμπληρωματικά, έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό κάθε διεκδίκησης αύξησης προσωπικού τη στιγμή που ήδη το Νοσοκομείο λειτουργεί με το 50% των θέσεων εργασίας που ορίζει ο Οργανισμός του 2009», καταλήγουν.
Οι κάτοικοι και φορείς της Καβάλας που υπογράφουν το ψήρισμα ξεκαθαρίζουν ότι:
- Δεν θα δεχτούν την περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καβάλας
- Συντασσονται στον αγώνα των εργαζομένων για τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καβάλας με αυξημένες δυνατότητες και παροχές στους ασθενείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους
- Απαιτούν την ανάκληση της απόφασης εφαρμογής του Οργανισμού του 2012 και ζητούν την άμεση έκδοση νέου Οργανισμού Λειτουργίας, όπως είχε προταθεί από το Δ.Σ του Νοσοκομείου Καβάλας στις 21-4-17, που θα καλύπτει τις ανάγκες ενός σύγχρονου Νοσηλευτικού Ιδρύματος που θα μπορεί να εξυπηρετεί ολόκληρη την Περιφέρεια
- Θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο στην όποια προσπάθεια μετατροπής Τμημάτων και Κλινικών σε υποβαθμισμένα υποτμήματα
- Θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο σε όσους σχεδιάζουν τώρα ή στο μέλλον να μετατρέψουν από επιλογή σε μονόδρομο τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία μέσω της απαξίωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.