Tips για να γλιτώσετε από την διάρροια των διακοπών!

  • Iatropedia
Ένα δυσάρεστο απρόοπτο που μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση σας στις διακοπές είναι η διάρροια των ταξιδιωτών. Εμφανίζεται με οξύ πόνο χαμηλά στην κοιλιά και τα συμπτώματα διαρκούν τρεις με τέσσερις ημέρες. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες θα εμφανίσουν την νόσο όταν καταναλώσουν μολυσμένα τρόφιμα και νερό ή ακόμη και όταν έρθουν σε επαφή με άτομα που νοσούν. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θέλετε να μάθετε για την νόσο.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Διάρροια των ταξιδιωτών

Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος που προκαλεί μαλακά κόπρανα και κράμπες στην κοιλιά. Προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή μολυσμένου νερού και συνήθως δεν είναι σοβαρή, αλλά είναι πολύ δυσάρεστη.

Όταν επισκέπτεστε ένα μέρος όπου το κλίμα, οι κοινωνικές συνθήκες και τα υγειονομικά πρότυπα είναι διαφορετικά από αυτά στη χώρα σας έχετε αυξημένη πιθανότητα να την εμφανίσετε.

Τι την προκαλεί;

Προκαλείται από βακτήρια (π.χ. E. coli, Salmonella, Shigella και Campylobacter), παράσιτα (π.χ. Giardia, Crytosporidium, Cyclospora) και ιούς (νοροϊός και ροταϊός).

Πώς μεταδίδεται;

Η διάρροια των ταξιδιωτών μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και πόσιμου νερού ή μέσω της επαφή με άτομα που νοσούν όταν δεν τηρούνται οι κανόνες σωστής υγιεινής.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Ο προορισμός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της διάρροιας, με τον υψηλότερο κίνδυνο να υπάρχει στην Αφρική, τη Νότια Ασία, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Η εποχή του ταξιδιού επίσης επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, καθώς είναι πιο συνηθισμένη τους καλοκαιρινούς μήνες και σε περίοδο βροχών.

Οι ταξιδιώτες που είναι ανοσοκατεσταλμένοι και άτομα με μειωμένη γαστρική οξύτητα (π.χ. ασθενείς που λαμβάνουν γαστροπροστατευτικά φάρμακα) είναι πιο επιρρεπείς.

Οι νεαρότερες ηλικίες και τα περιπετειώδη ταξίδια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης, αλλά και όσοι διαμένουν σε πολυτελή θέρετρα ή σε κρουαζιερόπλοια είναι σε κίνδυνο.

Το να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι τρώτε και τι πίνετε ενώ ταξιδεύετε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, αλλά μάλλον δεν είναι αρκετό. Κύρια αιτία για την εμφάνισή της είναι η μη τήρηση κανόνων υγιεινής στους χώρους εστίασης.

Τροφές υψηλού κινδύνου είναι τα ωμά λαχανικά, τα μη αποφλοιωμένα φρέσκα φρούτα, τα ωμά ή μισοψημένα κρέατα και θαλασσινά (ιδίως οστρακοειδή) και οι σαλάτες. Ασφαλή ποτά είναι τα εμφιαλωμένα και το βρασμένο νερό, ενώ ο πάγος και το νερό της βρύσης θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η διάρροια των ταξιδιωτών συνήθως αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και θα υποχωρήσει μέσα σε 3 έως 5 ημέρες χωρίς επιπλοκές. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι: κράμπες στην κοιλιά, πυρετός, εμετός και σπάνια αίμα ή βλέννα στα κόπρανα.

Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές ή ακόμα και να μειωθεί η λειτουργία των νεφρών από τις πολλές διαρροϊκές κενώσεις.

Πως αντιμετωπίζεται;

Τα περισσότερα συμπτώματα περνάνε χωρίς θεραπεία μετά από μερικές ημέρες. Το πιο σημαντικό στη θεραπεία είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας πολλά υγρά. Στη μέτρια και σοβαρή μορφή διάρροιας, όπου τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ενδεχόμενο της χρήσης αντιβιοτικών.

Υπάρχει πρόληψη;

Η επιλογή ασφαλών τροφίμων και ποτών, η προφυλακτική χρήση αντιβιοτικών (σε ορισμένες περιπτώσεις) και η υγιεινή των χεριών με καλό πλύσιμο και με τη χρήση πετσετών διαποτισμένων με αλκοολούχο διάλυμα, είναι χρήσιμα μέτρα για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της διάρροιας των ταξιδιωτών.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;