Κοιμηθείτε
Η έλλειψη ύπνου προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό. Αντίθετα ο επαρκής ύπνος τουλάχιστον έξι με επτά ώρες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας μας πιο ανθεκτικούς απέναντι στη γρίπη και στα κρυολογήματα.
Πιείτε με μέτρο
Όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη, τα άτομα που πίνουν δυο ποτηράκια κρασί την ημέρα έχουν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στα φλαβονοειδή που περιέχει το κρασί.
Σηκωθείτε από τον καναπέ
Η σωματική δραστηριότητα δυναμώνει τον οργανισμό, όμως προσοχή αφού η έντασή της δεν θα πρέπει να προκαλεί σωματική εξουθένωση, γιατί τότε επειφέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Οι κακές συνήθειες όπως το χρόνιο άγχος, το κάπνισμα αλλά και οι εξαντλητικές δίαιτες μειώνουν τις αντιστάσεις του οργανσιμού.
Αναλυτικότερα:
Το στρες και η κακή ψυχολογική κατάσταση μειώνουν τις αντιστάσεις του οργανισμού, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια.
Η κακή συνήθεια του καπνίσματος μας κάνει ευάλωτους σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα παιδιά των καπνιστών επισκέπτονται τον παιδίατρο τρεις με τέσσερις φορές συχνότερα από τα υπόλοιπα παιδιά, επειδή υποφέρουν συχνότερα από ωτίτιδες, βρογχίτιδες και άσθμα.
Αφήστε τις εξαντλητικές δίαιτες: Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όπως η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων εξασθενεί την άμυνα του οργανισμού, έτσι και οι αυστηρές δίαιτες (με λιγότερες από 1.200 θερμίδες ημερησίως) αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό.
Η συχνή και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων. Για αυτό ποτέ δεν παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού.
Συμβουλές πρόληψης
Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50-80% των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω της αφής, από παθογόνους μικροοργανισμούς που κάνουν… πάρτι σε χερούλια πόρτας, χειρολαβές, ακουστικά τηλεφώνων, πληκτρολόγια υπολογιστών και γενικά σε αντικείμενα συχνής χρήσης.
Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι τηρούμε με σχολαστική ευλάβεια την σωστή υγιεινή των χεριών. Έτσι δεν παραλείπουμε να πλένουμε τα χέρια με χλιαρό νερό και σαπούνι αφού έτσι περιορίζεται η διασπορά των μικροβίων.
Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται πριν την παρασκευή και την κατανάλωση φαγητού, πριν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά τη χειραψία με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως καταρροή, συνάχι, βήχα, φτέρνισμα, μετά την επαφή με ζώα και φυσικά ύστερα από κάθε χρηματική συναλλαγή.
Επίσης, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με βρόμικα χέρια.
επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων
Αερίζουμε συχνά τους κλειστούς χώρους και ειδικά εκείνους στους οποίους επικρατεί συνωστισμός. Αυτή η απλή τακτική θα βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα αν αρρωσταίνουμε συχνά από ασθένειες του αναπνευστικού.
αποφυγή των βαριών ρούχων
Η αντίληψη ότι τον χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά λόγω του κρύου είναι λανθασμένη και επομένως η συνήθεια να ντυνόμαστε σαν κρεμμύδι δεν μας προφυλάσσει από τις λοιμώξεις.
κάλυψη με το χέρι
Φτερνιζόμαστε κρύβοντας το στόμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας (έτσι ώστε σε μια ενδεχόμενη χειραψία να μην έχουμε σταγονίδια στην παλάμη μας). Επίσης, επιβάλλεται να βάζουμε τα χέρια μπροστά στο στόμα όταν βήχουμε.
Δεν έχουμε το στόμα κολλημένο στο ακουστικό, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο.
Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, πλένουμε σχολαστικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια) που βάζουν στο στόμα τους.
Επειδή η καλύτερη άμυνα στα κρυολογήματα είναι η εξοικείωση με το κρύο, καλό είναι να μην επιζητούμε την πολλή ζέστη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 20° C.
Δεν βγαίνουμε έξω αμέσως μετά το λούσιμο. Ύστερα από το στέγνωμα των μαλλιών με το σεσουάρ, καλό είναι να περιμένουμε περίπου 15΄, ώσπου να φύγει η θερμότητα από το κεφάλι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μήπως μπούκωσε η μύτη σας από το κρύο;