Iatropedia

Tips για να μη φοβάστε όταν δίνετε αίμα!

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να κάνουν εξετάσεις αίματος, γιατί "τρέμουν" τις βελόνες και τη θέα του αίματος. Άλλοι πάλι αγχώνονται για τις επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν μετά την αιμοληψία. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν και πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί μία μικρή μελανιά στο σημείο που έγινε η αιμοληψία. Για να το αποφύγετε κρατήστε ένα βαμβάκι πάνω από το σημείο που μπήκε η βελόνα και πιέστε το για λίγα λεπτά με τα χέρια τεντωμένα και όχι λυγισμένα. Οι μελανιές εμφανίζονται πιο συχνά σε ασθενείς με διαταρχές πηκτικότητας του αίματος, σε όσους λαμβάνους αντιπηκτικά φάρμακα και σε ηλικιωμένα άτομα με λεπτά και εύθραυστα αγγεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πίεση που ασκείται πρέπει να είναι πιο μεγάλη και παρατεταμένη.

Όπως και με κάθε άλλη πληγή στο σώμα έτσι και με την αιμοληψία μπορεί να αναπτυχθεί μία μόλυνση (φλεγμονή) στο σημείο που εισέρχεται η βελόνα. Βέβαια αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, γιατί κατά τη διαδικασία της αιμοληψίας η περιοχή αποστειρώνεται πρώτα με οινόπνευμα και χρησιμοποιούνται βελόνες μίας χρήσεως. Αν όμως παρατηρήσετε το δέρμα σας να γίνεται κόκκινο, ζεστό, να πονάει ή να μαζεύει πύον επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Ορισμένοι φοβούνται πολύ τη διαδικασία της αιμοληψίας, γιατί είτε φοβούνται τις βελόνες είτε την εικόνα του αίματος.

Έτσι είναι πολύ συνηθισμένο τα άτομα αυτά να λιποθυμούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα ενημερώστε για τους φόβους σας το γιατρό που θα σας πάρει αίμα.

Έτσι μπορεί να σας βάλει να είστε ξαπλωμένοι και όχι καθιστοί όσο διαρκεί η διαδικασία γεγονός που βοηθάει στην πρόληψη της λιποθυμίας.

Επίσης αν αισθανθείτε δυσφορία, ζάλη, αδυναμία κατά την αιμοληψία ενημερώστε αμέσως για τα συμπτώματά σας, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και να αποτραπεί η λιποθυμία.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από το άγχος;

Ποιες ασθένειες ''πυροδοτεί'' το άγχος!