Iatropedia

Tips για να νικήσετε τη δυσκοιλιότητα!

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει περιστασιακά σχεδόν όλους τους ανθρώπους, κυρίως όμως τους ενήλικες και δείχνει μία ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο φύλο. Υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 35% των γυναικών ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών εμφανίζει δυσκοιλιότητα. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της είναι η εγκυμοσύνη, οι χειρουργικές επεμβάσεις και η ακινησία. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως να νικήσετε τη δυσκοιλιότητα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Μπορεί να νομίζετε ότι είστε δυσκοίλιοι αν δεν ενεργήστε κάθε μέρα ή αν τα κόπρανα σας είναι σκληρά, αλλά αυτό βέβαια δε δηλώνει απαραίτητα δυσκοιλιότητα. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος για τον αριθμό των κενώσεων που πρέπει να έχετε την ημέρα.

Η συχνότητα των κινήσεων του εντέρου εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή και πλήθος άλλων σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων. Δυσκοιλιότητα θεωρείται η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερες από 3 την εβδομάδα, η οποία μπορεί να προκληθεί από:

Δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες

Δεν πίνει αρκετά υγρά

έλλειψη άσκησης

αγνοούν την ώθηση να έχουν μια μετακίνηση εντέρων

μια αλλαγή στη ρουτίνα, όπως ταξίδια

μια αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως η εγκυμοσύνη

μεγαλύτερης ηλικίας

χρόνιες ασθένειες

αναρρώνει από τη χειρουργική επέμβαση

τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Υπάρχουν διάφορα είδη φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Για παράδειγμα, το 95% των ανθρώπων που παίρνουν φάρμακα, όπως για τον πόνο (ναρκωτικά ή οπιοειδή) για τον έλεγχο του πόνου, είτε μετά από χειρουργική επέμβαση ή για άλλους λόγους, εμφανίζουν το πρόβλημα αυτό. Άλλα φάρμακα που ενοχοποιούνται για τη δυσκοιλιότητα είναι:

αντιόξινα που περιέχουν αργίλιο

αντισπασμωδικά φάρμακα

αντικαταθλιπτικά φάρμακα

ηρεμιστικά

συμπληρώματα σιδήρου

αντισπασμωδικά για την επιληψία

αντιπαρκινσονικά φάρμακα

αποκλειστές διαύλων ασβεστίου

Ωστόσο, αν έχετε δοκιμάσει διαφορετικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής ανεπιτυχώς, η δυσκοιλιότητα δεν έχει πάει μακριά, και είναι ήδη σε εξέλιξη για μια περίοδο 12 μηνών ή περισσότερο, μπορεί να πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα.

Επίσης γνωστή ως ιδιοπαθής, ή «αγνώστου προελεύσεως,» χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να σχετίζεται με ανεπαρκή ρευστό και την πρόσληψη ινών, πρωκτική νόσος όπως αιμορροΐδες ή σχισμές, της νόσου ευερέθιστου εντέρου, εντερικά προβλήματα, όπως προβλήματα με τα νεύρα και τους μυς στο κόλον, ή ορμονικό έλεγχο.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη χρόνια δυσκοιλιότητα είναι οι δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες, αλλά και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κόβει τη διάθεση για σεξ: Έρευνα

Πως ο Δημήτρης Μαυροειδής ''έφτιαξε'' το γόνατό του; Νέα μέθοδος

Σε ποια ηλικία κοιμόμαστε καλύτερα;

Αλήθειες και μύθοι για το μέγεθος των…προσόντων!