Η σχετική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στην Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναλύει την αύξηση του θερμιδικού φορτίου τροφίμων και των παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων σε 69 χώρες, διαπιστώνοντας ότι σε 56 από αυτές, ποσοστό 81%, θερμίδες και σωματικό βάρος αυξήθηκαν… χέρι-χέρι κατά την περίοδο 1971-2010. Όπως επισημαίνουν στο πρόσφατο Bulletin of the World Health Organization, σε 45 χώρες (65%) η αύξηση στις θερμίδες ήταν αρκετή ή και παραπάνω από αρκετή για να δικαιολογήσει την ταυτόχρονη αύξηση του σωματικού βάρους.
Η μέση αύξηση του θερμιδικού φορτίου ποίκιλε από χώρα σε χώρα αλλά σε ορισμένες ήταν σε εκπληκτικά υψηλά επίπεδα. Στον Καναδά π.χ. το διάστημα 1971-2008 το ημερήσιο θερμιδικό φορτίο αυξήθηκε κατά 559 cal. ανά άτομο, στις ΗΠΑ 768 cal. και στα Φίτζι κατά 550 θερμίδες. Η υπερπροσφορά και υπερκατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων τροφίμων –εύγευστα, σχετικά φθηνά και πολυδιαφημισμένα– ενοχοποιείται από τους ειδικούς ως η αιτία της υπερκατανάλωσης θερμίδων και μάλιστα με τόση ευκολία.
Εκτός από τα… ζάπλουτα σε θερμίδες αλλά χαμηλής έως αμφισβητούμενης διατροφικής αξίας τρόφιμα, οι ερευνητές επισημαίνουν και τον ρόλο της αστικοποίησης, της εξάρτησης από το αυτοκίνητο και του καθιστικού τρόπου ζωής. Η συγκεκριμένη μελέτη κρίνεται σημαντική επειδή παρέχει περισσότερα στοιχεία στις κυβερνήσεις για την εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στο να καταστούν τα τρόφιμα πιο υγιεινά, μειώνοντας την παχυσαρκία η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση πλείστων προβλημάτων υγείας όπως διαβήτη, καρδιακών νοσημάτων, εγκεφαλικών και ορισμένων τύπων καρκίνου.