Δεν φτάνει που μας… σπάει τα νεύρα, το στρες μπορεί να κάνει πολλά ακόμη –και όλα εις βάρος της υγείας μας. Προσθέστε λοιπόν τώρα και τον διαβήτη: ερευνητές υποστηρίζουν ότι το επαναλαμβανόμενο στρες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην έκκριση ινσουλίνης, υπέρταση, εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα και αύξηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα.
Το άγχος είναι η αντίδραση του ατόμου όταν έρχεται αντιμέτωπο με προβλήματα. Στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο σε επαναλαμβανόμενες αγχωτικές καταστάσεις, τα ψυχοσωματικά προβλήματα που συχνά εκδηλώνονται έρχεται κάποια στιγμή που καταλήγουν… σωματικά. Σύμφωνα με τον Ζήγκφριντ Μ. Λόπεζ, επικεφαλής ενδοκρινολόγο στο Κέντρο Προηγμένης Ανοσολογίας του Νοσοκομείου Angeles Lomas, ο διαβήτης Τύπου 2 είναι μια ασθένεια που προκαλείται λόγω «συστημικής ανισορροπίας». Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό και το ορμονικό σύστημα στις οποίες δεν μπορεί να προσαρμοστεί το σώμα, «γεννούν» αρρώστιες, όπως την συγκεκριμένη μορφή διαβήτη λόγω της αύξησης του σακχάρου στο αίμα εξαιτίας του στρές…
Μάλιστα, όταν αυτό είναι διαρκές και δεν δίνει στον οργανισμό την ευκαιρία και τον χρόνο να προσαρμοσθεί, εκεί ξεκινούν τα σοβαρά προβλήματα, επισημαίνει. Ο διαβήτης Τύπου 2 έχει πολλές αιτίες για την εκδήλωσή του γι’ αυτό και οι ιατροί δεν θα πρέπει να τον θεωρούν ως μια νόσο αλλά ομάδα νόσων που απαιτεί πολλές ειδικότητες, τονίζει, προειδοποιώντας πως αλλιώς, η επιμέρους, αποσπασματική διάγνωση κινδυνεύει να είναι λανθασμένη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: