Κάποιοι με πολύ σοβαρούς λόγους το αποφεύγουν συστηματικά και μάλιστα με εντολή γιατρού. Όμως σύμφωνα με μελέτη Γερμανών επιστημόνων η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Metabolism, το αλάτι «αποδαιμονοποιείται» –τουλάχιστον ως έναν βαθμό. Εξακολουθεί να είναι επιβλαβές για την καρδιά και να προκαλεί αρκετά προβλήματα υγείας, αλλά επιστήμονες της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ρέγκενσμπουργκ υποστηρίζουν ότι από μικροβιολογική σκοπιά μια δίαιτα με «τσιμπημένο» αλάτι μπορεί να αποβεί σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλωστε, από τα αρχαία χρόνια το αλάτι ήταν στην ημερησία διάταξη κατά των μολύνσεων πολύ πριν εφευρεθούν τα αντιβιοτικά, λένε.
Σύμφωνα με τον Jonathan Jantsch, μικροβιολόγο στο Universitätsklinikum Regensburg, η ιδέα στηρίζεται στην παρατήρηση ασυνήθιστα υψηλής συγκέντρωσης νατρίου σε ποντίκια που έπασχαν από βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος. Όπως ανακάλυψαν, η πλούσια σε αλάτι διατροφή τους ενίσχυσε την δραστηριότητα κυττάρων του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μακροφάγα (μεγάλα μονοπύρηνα φαγοκύτταρα σημαντικά στην φυσική ανοσία) τα οποία κατάφεραν να θεραπεύσουν τα τρωκτικά από την λοίμωξη. Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον τους ήταν ότι οι προσβεβλημένες περιοχές είχαν προσελκύσει αλάτι, κάτι που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι μια δυνατότητα για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βεβαίως, μέχρι να ολοκληρωθούν οι περαιτέρω μελέτες σχετικά με τα ενδεχόμενα οφέλη μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του αλατιού στην υγεία υπερβαίνουν τα θετικά που μπορεί να προσδίδει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά ίσως οδηγήσουν σε νέους τρόπους συμπληρώματος της πρόσληψης νατρίου από τον οργανισμό μας χωρίς… «αλμυρές» επιπλοκές.