Το Αλτσχάϊμερ «δουλεύει» ύπουλα από νωρίς!
Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ στην Βρετανία αποκαλύπτουν την άμεση σχέση που έχει μια αδιάλυτη πρωτεΐνη, η βήτα-αμυλοειδής, με την απώλεια της μνήμης που χαρακτηρίζει την νόσο Αλτσχάϊμερ. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Scientific Reports του Nature Publishing Group, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη σχηματίζει στις αμυλοειδείς πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο μικρές δομές (ολιγομερή) οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.
Πειράματα που πραγματοποίησαν με σαλιγκάρια στα οποία είχε χορηγηθεί η εν λόγω πρωτεΐνη έδειξαν ότι τα ζώα εμφάνισαν αξιοσημείωτη ανεπάρκεια μνήμης 24 ώρες αργότερα, έστω και αν ο εγκεφαλικός τους ιστός δεν έδειχνε ίχνη βλάβης! Η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Lenzie Ford επισημαίνει ότι η βήτα-αμυλοειδής από μόνη της αρκεί για να οδηγήσει στα συμπτώματα απώλειας μνήμης που συνδέονται με την νόσο Αλτσχάϊμερ.
«Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι οι εγκέφαλοι των σαλιγκαριών φαινομενικά παρέμεναν υγιείς μετά την εφαρμογή της πρωτεΐνης. Δεν υπήρξε απώλεια εγκεφαλικού ιστού, ούτε ίχνη θανάτου κυττάρων, ούτε αλλαγές στην φυσιολογική συμπεριφορά των ζώων, κι όμως, η μνήμη είχε χαθεί…» Αυτό δείχνει ότι οι σχετιζόμενες με το Αλτσχάϊμερ αμυλοειδείς πρωτεΐνες δεν επηρεάζουν μόνο την μνήμη καταστρέφοντας τους νευρώνες του εγκεφάλου, αλλά στοχοποιούν ειδικές μοριακές οδούς, απαραίτητες για τις αναμνήσεις που πρέπει να διατηρηθούν.