Το χρώμα του δέρματός μας μπορεί να επηρεάζει το πόσο εύκολα μας «πιάνει» ένα φάρμακο

  • Iatropedia newsroom
Το χρώμα του δέρματός μας μπορεί να επηρεάζει το πόσο εύκολα μας «πιάνει» ένα φάρμακο
Το χρώμα του δέρματος μπορεί να λειτουργεί σαν «σφουγγάρι» για ορισμένα φάρμακα, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ταχύτητα με την οποία φτάνουν οι δραστικές ουσίες στον στόχο τους, αναφέρουν επιστήμονες σε άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Human Genomics.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό φαρμάκων και άλλων χημικών ενώσεων μπορεί να συνδέεται με τις χρωστικές της μελανίνης στο δέρμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορές αναφορικά με το πόσο βιοδιαθέσιμα και αποτελεσματικά είναι τα εν λόγω φάρμακα και ουσίες σε άτομα με διαφορετική χρώση δέρματος.

«Η ανασκόπησή μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μελανίνη, η χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος, παρουσιάζει εκπληκτική συγγένεια με ορισμένα φάρμακα», ανέφερε ο Simon Groen, επίκουρος καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Ινστιτούτο Ολοκληρωμένης Βιολογίας Γονιδιώματος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Οι συνέπειες της μελανίνης στην ασφάλεια και τη δοσολογία των φαρμάκων έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί, γεγονός που εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τυπικής δοσολογίας, δεδομένου ότι οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ ως προς τον τόνο του δέρματος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τις δοκιμές τοξικότητας δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τον αντίκτυπο που έχει ο χρωματισμός του δέρματος στις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων. Όπως αναφέρουν, οι τρέχουσες πρακτικές για την ανάπτυξη φαρμάκων σε πρώιμο στάδιο εξακολουθούν να επικεντρώνονται κυρίως σε δοκιμές φαρμάκων σε λευκούς πληθυσμούς βορειοευρωπαϊκής καταγωγής.

Ενδεικτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν στοιχεία για τη συγγένεια που έχει η νικοτίνη με τις χρωστικές του δέρματος, γεγονός που ενδεχομένως επηρεάζει τις συνήθειες καπνίσματος σε άτομα με ποικίλες αποχρώσεις δέρματος και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των επιθέματα νικοτίνης που προσκολλώνται στο δέρμα για τη διακοπή του καπνίσματος. «Μήπως άθελά μας υποτιμούμε τους καπνιστές με σκουρότερες αποχρώσεις δέρματος, αν στρέφονται σε αυτά τα επιθέματα στην προσπάθειά τους να διακόψουν το κάπνισμα;» δήλωσε ο Groen.

Οι Groen και Zaaijer προτείνουν τη χρήση μιας νέας διαδικασίας που περιλαμβάνει ανθρώπινα τρισδιάστατα μοντέλα δέρματος με διαφορετικά επίπεδα μελάγχρωσης, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν στις φαρμακευτικές εταιρείες μια αποτελεσματική μέθοδο για την αξιολόγηση των ιδιοτήτων δέσμευσης φαρμάκων διαφορετικών τύπων δέρματος.

«Ο χρωματισμός του δέρματος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως παράγοντας για την ασφάλεια και τις εκτιμήσεις της δοσολογίας», δήλωσε ο Zaaijer.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χρωματισμός του δέρματος είναι μόνο ένα παράδειγμα. Οι γενετικές παραλλαγές μεταξύ των μειονοτικών ομάδων μπορεί να οδηγούν σε εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις στα φάρμακα μεταξύ φυλών και εθνοτήτων, επηρεάζοντας έως και το 20% όλων των φαρμάκων.

Οι ερευνητές ελπίζουν να ενεργοποιήσουν τη φαρμακοβιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα ώστε να αρχίσουν να κάνουν συστηματικές πειραματικές αξιολογήσεις στην προκλινική έρευνα σε σχέση με τη χρώση του δέρματος και την κινητική των φαρμάκων.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εγκεφαλικό: Η χορήγηση αντιπηκτικών νωρίτερα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ασθενείς με αρρυθμίες

Αυτοκτονία: Ποια μέρα της εβδομάδας αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος

Άσθμα: Σε τι διαφέρει το βρογχικό από το αλλεργικό – Τι να γνωρίζουν οι ασθενείς