Iatropedia

Το ECDC αύξησε το επίπεδο συναγερμού για την mpox στην Ευρώπη

Mpox test

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πολλά ακόμα εισαγόμενα κρούσματα της νόσου, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Σε αυξημένη ετοιμότητα για τη νόσο mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ο ευρωπαϊκός οργανισμός νοσημάτων, εκτιμώντας ότι είναι «πολύ πιθανό» να υπάρξουν και άλλα εισαγόμενα κρούσματα, πέραν του πρώτου που επιβεβαιώθηκε στη Σουηδία.

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), η πιθανότητα να υπάρξει εσωτερική διασπορά του επιθετικού στελέχους clade 1 (κλάδος 1) στην ΕΕ παραμένει πολύ χαμηλή. Αυτό όμως ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι τα εισαγόμενα κρούσματα:

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες του ECDC είναι τα συχνά ταξίδια και οι στενοί ταξιδιωτικοί δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Αφρικής. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστά στα κράτη-μέλη να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες προς όσους επισκέπτονται ή επιστρέφουν από περιοχές όπου έχει έξαρση η mpox.

Το ECDC τονίζει πως οι ταξιδιώτες που έρχονται σε στενή επαφή με τις προσβεβλημένες κοινότητες, διατρέχουν «υψηλό» κίνδυνο μόλυνσης. Αντίστοιχα, όσοι έρχονται σε στενή επαφή με πιθανά ή επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα, διατρέχουν «μέτριο» κίνδυνο.

«Λόγω της ταχείας διασποράς αυτής της έξαρσης στην Αφρική, το ECDC αυξάνει το επίπεδο του κινδύνου για τον γενικό πληθυσμό της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και για τους ταξιδιώτες στις προσβληθείσες περιοχές», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Dr. Pamela Rendi-Wagner. «Λόγω των στενών δεσμών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα από το στέλεχος clade 1».

Το ECDC εκτιμά ότι με την αυξημένη επιτήρηση και ετοιμότητα, καθώς και την ισχυρή ικανότητα αντίδρασης που έχει η ΕΕ/ΕΟΧ, ο αντίκτυπος του επιθετικού στελέχους της mpox θα είναι «χαμηλός».

Στις προγενέστερες ανακοινώσεις του Κέντρου για τη νόσο, ο κίνδυνος γενικώς χαρακτηριζόταν ως «πολύ χαμηλός».

Φωτογραφία: iStock