Iatropedia

Το έντονο στρες μας κάνει εγωκεντρικούς

Πιο πολύ και από τον θυμό ή τα αρνητικά συναισθήματα, το άγχος έχει την δύναμη να μετατοπίσει την προοπτική μας από τον εξωτερικό κόσμο στον εσωτερικό μας, κάνοντάς μας περισσότερο εγωκεντρικούς.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, τα αγχώδη άτομα είναι περισσότερο ατομικιστές συγκριτικά με εκείνους που βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, οργή ή απέχθεια. Το άγχος είναι ένα καθημερινό συναίσθημα, φυσιολογικό και υγιές αλλά ως έναν βαθμό, επισημαίνουν. Όταν παύει να λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός προφυλάσσοντάς μας από εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις, τότε εξελίσσεται σε πρόβλημα –από φοβίες και κρίσεις πανικού έως μετατραυματική αγχώδη διαταραχή– επηρεάζοντας έναν στους πέντε ενήλικες…

Οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και την υγεία είναι τόσες, που οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πώς το άγχος επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, κρίνουμε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες για τους ανθρώπους γύρω μας. Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Experimental Psychology έδειξαν πως οι περισσότερο αγχώδεις εκ των συμμετεχόντων εμφάνιζαν επαυξημένο ατομικισμό, ερμηνεύοντας τις καταστάσεις που τίθεντο στο πλαίσιο των πειραμάτων από την δική τους και μόνον προοπτική.

Αναλύοντας εις βάθος, οι επιστήμονες διεπίστωσαν ότι η συμπεριφορά αυτή εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι το άγχος συνδέεται συνήθως με την αβεβαιότητα. Έτσι, συναισθήματα που χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, όπως π.χ. η έκπληξη, είχαν ως αποτέλεσμα την επίδειξη περισσότερου εγωκεντρισμού. Το συμπέρασμα ήταν πως όσο πιο πολύ βιώνουμε συναισθήματα που αυξάνουν την αβεβαιότητα, τόσο αυξάνεται και η εξάρτησή μας από την δική μας εγωκεντρική θεώρηση όταν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τους άλλους. Άλλωστε, όταν αισθανόμαστε αβέβαιοι ή ανήσυχοι, δεν κλεινόμαστε συνήθως στον εαυτό μας;