Τη Νάξο επισκέφτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός με σκοπό να επισκεφτεί το νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας του νησιού. «Διαπιστώσαμε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα στήριξης και αναβάθμισης αυτής της δομής του ΕΣΥ, σε μια περιοχή με αρκετό πληθυσμό και με πολύ περισσότερο φυσικά κόσμο το καλοκαίρι λόγω τουρισμού», είπε ο ΥΥΚΑ και συνέχισε λέγοντας:
«Το πιο ενδιαφέρον όμως δεν ήταν αυτό. Ήταν ότι το απόγευμα είχαμε μια εκδήλωση, συνδιοργάνωση του νοσοκομείου και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, και συγκεκριμένα του τμήματος παρακολούθησης σπανίων καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπου παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Υγείας, για την ανίχνευση του γονιδίου της μετάλλαξης στο οποίο οφείλεται η γνωστή «νόσος Νάξος», που είναι μια αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια».
Όπως είπε ο κ. Ξανθός αυτό ήταν μια υπόθεση πολλών δεκαετιών καθώς ήδη από τη δεκαετία του ’80 υπήρξαν οι πρώτες εμπειρικές καταγραφές και ανακοινώσεις που χάρις την παρατηρητικότητα, την επιστημονική έφεση και το ερευνητικό ενδιαφέρον δύο αγροτικών γιατρών τότε, του Νίκου του Πρωτονοτάριου και της συζύγου του, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι άνθρωποι από τον πληθυσμό της Νάξου, αλλά και ευρύτερα των Κυκλάδων, με ένα συγκεκριμένο φαινότυπο, εμφάνιζαν πολύ συχνότερα προβλήματα καρδιολογικής φύσεως, αρρυθμίες κυρίως και υπήρχαν και στο ιστορικό των οικογένειών τους περιστατικά με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Μετά από πολύ έρευνα, επαφή με νοσοκομεία του εξωτερικού, ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας, με ερευνητικά κέντρα, ουσιαστικά το 2000 πιστοποιήθηκε ότι αυτό οφείλεται σε μία μετάλλαξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου, το οποίο εξαιτίας της μετάλλαξης παράγει κάποιες παθολογικές πρωτεΐνες.
Αυτό δημιουργεί μία βλάβη στον καρδιακό μυ και πυροδοτούνται αυτές οι αρρυθμίες που σε πολλές περιπτώσεις, οδηγούν στον αιφνίδιο θάνατο.
Έγινε λοιπόν μία μεγάλη προσπάθεια, ώστε να υπάρχει ένα γονιδιακό τεστ ανίχνευσης αυτής της διαταραχής.
Ο Σύλλογος φίλων, ανθρώπων με σπάνια και κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα στη Νάξο το προωθούσε χρόνια και τώρα το καταφέρνουμε. Βεβαίως, με τη συνδρομή του νοσοκομείου, το οποίο έχει το αρχείο, καταγράφει, παίρνει ιστορικό και κάνει τη συλλογή του δείγματος. Η εξέταση γίνεται στο γενετικό εργαστήριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα ο ΥΥΚΑ επισήμανε ότι έχουμε εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση- σε πρώτη φάση 100.000 ευρώ- ώστε να ελεγχθεί ο πληθυσμός. Είναι 5.000 άτομα.
«Νομίζω ότι αυτό είναι μια εξαιρετική παρέμβαση προστασίας της δημόσιας υγείας και πρόληψης θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι στον τομέα των δημόσιων πολιτικών πρόληψης, για μια ευρύτερη γκάμα παθήσεων και προβλημάτων, υπήρχε ένα έλλειμμα πολιτικής στη χώρα μας και συνήθως αυτά τα θέματα ήταν πολύ χαμηλά στην ατζέντα της πολιτικής υγείας», είπε ο κ. Ξανθός.