Μπορεί να συμβάλλει σε εκδήλωση διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και ψυχικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ωστόσο, μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε κάποιος τρόπος να καταπολεμήσουμε αυτές τις τάσεις επιδείνωσης της υγείας μας, ιδίως σε ένα περιβάλλον γραφείου.
Τώρα, όμως, ένας νέος τύπος γραφείου εργασίας έρχεται να τα αλλάξει όλα αυτά και ίσως να διαδοθεί ευρέως τα επόμενα χρόνια από εταιρείες που θα θέλουν να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να μείνουν πιο υγιείς.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα στις ΗΠΑ ήθελαν να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα μιας μοναδικής ιδέας: το γραφέιο-ποδήλατο! Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Lucas Carr, επίκουρο καθηγητή της υγείας και της ανθρώπινης φυσιολογίας, εξέτασαν τις περιπτώσεις 27 ατόμων που εργάζονταν σε μια εταιρεία στην πόλη της Αϊόβα και στα γραφεία τους είχαν προσαρμοσμένη μια συσκευή πεντάλ.
Πρόκειται για το σύστημα της εταιρείας activeLife Trainer, ένα μηχάνημα με πετάλια που μπαίνει κάτω από το γραφείο και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν χαμηλής έντασης άσκηση όλη την ημέρα.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της συσκευής στους εργαζομένους για 16 εβδομάδες, παρακολουθώντας την πορεία της υγείας τους και τον χρόνο που καθημερινά αφιέρωναν στο να κάνουν πετάλι την ώρα της δουλειάς.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έκαναν πετάλι κατά μέσο όρο περίπου 50 λεπτά την ημέρα, αλλά ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τη συσκευή τους σε περίπτωση που τους βόλευε καλά όπως κάθονταν, αν την θεωρούσαν εύκολη στη χρήση, και, αν ήταν αποκλειστικά δικό τους το γραφείο και όχι αν το μοιράζονταν με άλλους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι οι εργαζόμενοι που έκαναν περισσότερο πετάλι την ώρα της εργασίας τους ήταν πιο πιθανό να χάσουν βάρος, να έχουν καλύτερη εστίαση στην εργασία και να πάρουν λιγότερες μέρες άδεια ασθενείας.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρησηAmerican Journal of Preventive Medicine.
Δείτε και εσείς το γραφίο-ποδήλατο από το -ίσως όχι και τόσο μακρίνο- μέλλον…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καθιστική ζωή «πυροδοτεί» άγχος
Ποια είναι η “νόσος της καθιστικής ζωής” και με ποιον τρόπο μας απειλεί