Το… καθισιό αποδεικνύεται και επιστημονικώς επιζήμιο!
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Υγειούς Γήρανσης και το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης επιβεβαίωσε τα… γνωστά: πρέπει να παραμένουμε δραστήριοι και να ασκούμεθα καθημερινά. Όμως θέλοντας να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις της ακινησίας για ένα διάστημα σε περίπτωση τραυματισμού, ασθένειας ή απλώς μακρών, χαλαρωτικών διακοπών, οι Δανοί ερευνητές εξέτασαν τί συμβαίνει στους μύες νέων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων μετά από μια περίοδο αδράνειας.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Νέοι και μεγαλύτεροι απώλεσαν μυϊκή ισχύ μετά από ακινησία του ενός ποδιού τους για μόλις δύο εβδομάδες, η οποία στους μεν πρώτους μετρήθηκε στο 1/3 ενώ στους δεύτερους περίπου στο 1/4. Μάλιστα η απώλεια στα άτομα νεότερης ηλικία παρομοιάζεται από τον Andreas Vigelsoe του Κέντρου Υγειούς Γήρανσης σαν να είχαν γεράσει κατά 40 με 50 χρόνια!
Είναι γνωστό ότι με την ηλικία υφιστάμεθα απώλεια μυϊκής μάζας, όμως στους νεότερης ηλικίας συμμετέχοντες στο πείραμα η εν λόγω απώλεια βρέθηκε ότι ήταν διπλάσια. Συγκεκριμένα, οι νεότεροι συμμετέχοντες απώλεσαν κατά μέσον όρο 485 γραμμ. ενώ οι πιο ηλικιωμένοι περίπου 250 γραμμ. Περιττό δε να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα της ακινησίας υποχώρησε και η καλή φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων. «Όσο πιο πολλή μυϊκή μάζα έχει κανείς, τόσο περισσότερη χάνει» επισημαίνουν οι ειδικοί, τονίζοντας παράλληλα ότι για τους ηλικιωμένους η απώλεια της –ήδη μειωμένης– μυϊκής μάζας είναι πιο κρίσιμη.