Το κινητό τηλέφωνο δεν συνδέεται με καρκίνο του εγκεφάλου

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα με κινητό
Παρά την τεράστια αύξηση που έχει σημειωθεί στη χρήση ασύρματης τεχνολογίας, δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου

Το κινητό τηλέφωνο δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση των στοιχείων που έχουν δημοσιευθεί παγκοσμίως, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Παρά την τεράστια αύξηση που έχει σημειωθεί στη χρήση ασύρματης τεχνολογίας, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με την ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου. Αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα που πραγματοποιούν μεγάλες σε διάρκεια τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και για όσους χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η τελική ανάλυση περιλάμβανε 63 μελέτες που έγιναν από το 1994 μέχρι το 2022, οι οποίες αξιολογήθηκαν από 11 ερευνητές από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής προστασίας από την ακτινοβολία της Αυστραλίας.

Η έρευνα αξιολόγησε τις επιπτώσεις της ραδιοσυχνότητας που χρησιμοποιείται σε κινητά τηλέφωνα, καθώς και σε τηλεόραση, βρεφικά μόνιτορ και ραντάρ, ανέφερε ο Mark Elwood, καθηγητής επιδημιολογίας καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

«Καμία από τις βασικές ερωτήσεις που μελετήθηκαν δεν έδειξε αυξημένους κινδύνους», είπε.

Στο πλαίσιο της ανασκόπησης, εξετάστηκαν οι πιθανότητες καρκίνου του εγκεφάλου σε ενήλικες και παιδιά, καθώς και καρκίνου της υπόφυσης, των σιελογόνων αδένων και λευχαιμίας, καθώς και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, τους σταθμούς βάσης ή τους πομπούς, καθώς και την επαγγελματική έκθεση. Άλλοι τύποι καρκίνου θα αναφερθούν ξεχωριστά.

Η ανασκόπηση επιβεβαιώνει τα ευρήματα και προηγούμενων μελετών που έχουν δείξει ότι η χρήση κινητού δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς φορείς υγείας ανέφεραν μέχρι τώρα ότι δεν υπήρχαν οριστικά στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία που χρησιμοποιείται από τα κινητά τηλέφωνα, αλλά ζητούσαν να υπάρξει περισσότερη έρευνα. Επί του παρόντος, ταξινομείται ως «πιθανώς καρκινογόνος» ή στην κατηγορία 2Β, από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), μια κατηγορία που χρησιμοποιείται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αποκλείσει πιθανή σύνδεση.

Η συμβουλευτική ομάδα του Οργανισμού ζήτησε να επαναξιολογηθεί η ταξινόμηση το συντομότερο δυνατό, δεδομένων των νέων στοιχείων που προκύπτουν μετά την τελευταία αξιολόγησή της, το 2011.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Comfort food: Τι τρώνε οι άνδρες και τι οι γυναίκες ανάλογα με τη διάθεση

Σχολική τσάντα: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε για την ασφάλεια του παιδιού

Θεσσαλονίκη: Έως 1 χρόνος αναμονή για ραντεβού στο ΑΧΕΠΑ, λίστα 10.000 ασθενών στο Παπαγεωργίου