Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη μνήμη!
Τα οικονομικά προβλήματα φαίνεται να πρωταγωνιστούν μεταξύ των περιστατικών αυτών, ακόμη και μια πρόωρη συνταξιοδότηση, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει την άνοια σε ασθενείς. Μάλιστα, ηλικιωμένος που εμφάνισε τη νόσο είχε μόλις χάσει όλα του τα χρήματα στο χρηματιστήριο!
Στη χώρα μας ο επιπολασμός της άνοιας αγγίζει το 6% σε άτομα άνω των 70, όταν στις ανεπτυγμένες χώρες φθάνει το 10%. Ωστόσο, η νόσος προβλέπεται να λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθώς η συχνότητα της αυξάνεται παγκοσμίως και εκτιμάται ότι έως το 2050 105 εκατομμύρια άτομα θα πάσχουν από άνοια.
Η λύση για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο μας σε άριστη κατάσταση είναι να προσπαθήσουμε να μείνουμε απαθείς απέναντι σε στρεσογόνα περιστατικά, που συνήθως δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, επισημαίνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νόσου Alzheimer, νευρολόγος-ψυχίατρος, καθηγήτρια Μάγδα Τσολάκη.
Επιπροσθέτως, εκτός, φυσικά, από παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, όπως τα γονίδια και η ηλικία μας, απαραίτητο είναι να προσέξουμε αγγειακούς παράγοντες, αποφεύγοντας το κάπνισμα, προλαμβάνοντας το διαβήτη, την υπέρταση, τη χοληστερίνη και την παχυσαρκία. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή, όπου θα πρέπει να ακολουθείται η μεσογειακή δίαιτα (άρια, ελαιόλαδο, όσπρια, φρούτα και λαχανικά), αλλά και η φυσική και νοητική άσκηση.
Αισιόδοξα είναι πάντως τα νέα στο μέτωπο της θεραπευτικής αντιμετώπισης της άνοιας. Μια σημαντικότερες καινοτομίες είναι η ανάπτυξη του διαδερμικού αυτοκόλλητου ριβαστιγμίνης, που μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας.
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν στην επιστημονική διημερίδα, με θέμα «Νομικά και Κοινωνικά Θέματα στην Άνοια», που θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη 9 με 11 Μαρτίου, από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων.