Οι Ισπανοί φαρμακοβιομήχανοι, σε συνεργασία με την ισπανική κυβέρνηση, κατάφεραν μέσα στην κρίση να μειώσουν τις 500 ημέρες καθυστέρησης στις πληρωμές των εταιριών τους, σε 140 στο τέλος του 2015… Την ίδια ώρα στην χώρα μας, η Πολιτεία χρωστάει εδώ και 320 μέρες περί τα 600 εκατ. ευρώ στην φαρμακοβιομηχανία και απαιτεί να πληρωθεί κι ένα δυσανάλογο clawback! Κάτι κάνουμε λοιπόν λάθος!
Σε ό,τι αφορά ειδικά τις κλινικές μελέτες, ο κ. Urzay είπε ότι έχουν καταφέρει τα τελευταία 10 χρόνια με συντονισμένες ενέργειες και την στήριξη της Πολιτείας, να φτάσουν τις κλινικές μελέτες στο 60% των επενδύσεων της Ισπανίας με σημαντικά οφέλη στους ασθενείς, τους εργαζόμενους στην Υγεία, τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων αλλά και την εξοικονόμηση σε φάρμακα…
Όπως δήλωσε μάλιστα ο Ισπανός προσκεκλημένος του συνεδρίου «Νοσοκομειακό Φάρμακο», η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα που έσπευσε να εναρμονιστεί με την νέα ευρωπαϊκή νομολογία για τις κλινικές μελέτες.
Και έδωσε μερικά παραδείγματα χωρών και τα ποσά που προσελκύουν μέσω των κλινικών μελετών:
Γερμανία 6,06 δις ευρώ
Βέλγιο 2,49 δις ευρώ
Ισπανία 950 εκατ. ευρώ
Κύπρος 85 εκατ. ευρώ
Ελλάδα 80 εκατ. ευρώ
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρός του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, είπε ότι «εμείς μπορούμε να τριπλασιάσουμε τις κλινικές μελέτες μέσα σε 2-3 χρόνια και με τον τρόπο αυτό να καλύψουμε το 40% του κόστους για το νοσοκομειακό φάρμακο». Και πρόσθεσε ότι μία μόνο κλινική μελέτη φέρνει 250 εκατ. ευρώ (με τελική επίπτωση τα 500 εκατ. ευρώ).
Για να γίνει αυτό βέβαια απαιτείται να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία, οι μέρες για την έγκριση να μειωθούν στα επίπεδα της Ισπανίας που δεν ξεπερνά τις 15 ημέρες, να υπάρξει πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ειδικά για κλινικές μελέτες και να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία. Σημαντικό είναι επίσης να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τις εταιρίες ώστε να επιλέγουν την χώρα μας για τις κλινικές τους μελέτες.