Το μυστικό για μία ευτυχισμένη σχέση μπορεί να κρύβεται σε μία μάσκα

  • Iatropedia newsroom
ζευγάρι, ροχαλητό
Αυτό δείχνει νέα έρευνα σε ζευγάρια όπου ένας από τους δύο πάσχει από υπνική άπνοια

Μία μάσκα μπορεί να σώσει έναν γάμο ή μία συντροφική σχέση; Κι όμως, αυτό δείχνει νέα έρευνα σε ζευγάρια όπου ένας από τους δύο πάσχει από υπνική άπνοια.

Η σχέση με τον/τη σύντροφο ανθίζει όταν ένα άτομο που υποφέρει από υπνική άπνοια αρχίζει να χρησιμοποιεί σε τακτική βάση συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς (CPAP), διαπίστωσαν οι ερευνητές. Κι αυτό γιατί το ροχαλητό, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, δεν διαταράσσει μόνο τον ύπνο του ατόμου που υποφέρει, αλλά τη ζωή και των δύο.

«Κανείς δεν είναι στα καλύτερά του όταν δεν κοιμάται», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια Wendy Troxel, ανώτερη επιστήμονας συμπεριφοράς στη RAND Corp.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, σήμερα πάσχουν από υπνική άπνοια σχεδόν 30 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Τι έδειξε η μελέτη για τη σχέση των ζευγαριών μετά την αντιμετώπιση της άπνοιας

Στη μελέτη, συμμετείχαν 36 ζευγάρια στα οποία το άτομο που έπασχε από υπνική άπνοια άρχισε να χρησιμοποιεί συσκευή CPAP, η οποία χρησιμοποιεί ήπια επίπεδα πίεσης για να κρατά τον λαιμό ανοιχτό.

Μετά από τρεις μήνες, τα ζευγάρια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση και λιγότερες συγκρούσεις.

«Η αναγνώριση του ότι ο ύπνος και οι διαταραχές του ύπνου έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα μιας σχέσης θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για όσους πάσχουν από υπνική άπνοια να ακολουθήσουν τη θεραπεία», ανέφεε η Troxel.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Sleep και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στην ετήσια σύνοδο των Associated Professional Sleep Societies στο Χιούστον.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αν το ροχαλητό σας τρελαίνει, μπορεί να φταίει το φαγητό

Καύσωνας: Οικονομικοί τρόποι για να κρατήσετε δροσερό το σπίτι σας

Οι οκτώ κανόνες που επιβραδύνουν τη γήρανση και κάνουν καλό στην καρδιά