Το νέο εμβόλιο από τη Moderna κατά της βρογχιολίτιδας είναι το δεύτερο με τεχνολογία mRNA που εγκρίνεται στην ΕΕ

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το "πράσινο φως" για τη διάθεση ενός νέου εμβολίου της Moderna, το οποίο αναπτύχθηκε για την πρόληψη της βρογχιολίτιδας που προκαλείται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο εμβόλιο με τεχνολογία mRNA, το οποίο εγκρίνεται στην ΕΕ, μετά το πανδημικό εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19.

Το νέο εμβόλιο, με την ονομασία mRESVIA, δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία των ηλικιωμένων από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, έναν ιό που ευθύνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις βρογχιολίτιδας. Η έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη έρχεται μερικούς μήνες μετά την έγκρισή του από τις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, έτσι σε λίγους μήνες θα είναι διαθέσιμο και για τους ευρωπαίους πολίτες.

Κατά την ανακοίνωση της έγκρισης του εμβολίου της, η εταιρεία Moderna αναφέρει ότι το mRESVIA είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία των ηλικιωμένων, μιας κοινωνικής ομάδας ιδιαίτερα ευάλωτης στον ιό RSV, ο οποίος μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και θανατηφόρες.

Η τεχνολογία mRNA σε ευρεία εφαρμογή στα εμβόλια

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες βρογχιολίτιδας, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Τον τελευταίο χρόνο κυκλοφόρησαν αρκετές νέες θεραπείες για την πρόληψη του RSV, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Arexvy της GSK και του Beyfortus, ενός συνθετικού αντισώματος της Sanofi, το οποίο προορίζεται κυρίως για την προστασία των βρεφών.

Η έγκριση του mRESVIA από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε στη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και άνοιξε τον δρόμο για την κυκλοφορία του σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Να σημειωθεί πως το εμβόλιο της Moderna είναι το πρώτο εμβόλιο με τεχνολογία mRNA που εγκρίνεται στην ΕΕ για μια ασθένεια εκτός της Covid-19, κάτι που αποδεικνύει πως η τεχνολογία mRNA ήρθε για να μείνει και να τεθεί στην υπηρεσία της καταπολέμησης πολλών ασθενειών.

Στην τεχνολογία mRNA βασίστηκε και η παραγωγή των θεραπευτικών εμβολίων κατά του καρκίνου, που έχουν μπει σε κλινική μελέτη για πολλές ασθένειες, με πιο πρόσφατη αυτή του καρκίνου του πνεύμονα.

Δείτε επίσης: Καρκίνος του πνεύμονα: Άρχισε μελέτη σε επτά χώρες με το πρώτο mRNA εμβόλιο για τη νόσο

Η επιτυχία των εμβολίων κατά της Covid-19, όπως αυτά της Moderna και της Pfizer/BioNTech, άνοιξε τον δρόμο για την ταχύτερη ανάπτυξη και έγκριση νέων εμβολίων που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, προσφέροντας ελπίδα για την καταπολέμηση άλλων λοιμώξεων και ασθενειών.