Iatropedia

Το σκεπτικό πίσω από την κατάργηση των lockdown – Το νέο πρόσωπο της πανδημίας χάρη στους εμβολιασμούς

Χώρες με εμβολιαστικά ποσοστά άνω του 50%, δεν αντιμετωπίζουν πλέον πανδημικά κύματα υψηλής έντασης και επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Η διαπίστωση έχει προκαλέσει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στους επιστήμονες, οι οποίοι επιχειρούν πλέον τη χαλάρωση των περιορισμών και την παραχώρηση περισσότερων ελευθεριών, τουλάχιστον στους εμβολιασμένους πολίτες.

Η παγκόσμια επιδημιολογική εικόνα, μετά την επέκταση των εμβολιασμών, δείχνει σημάδια σημαντικής βελτίωσης. Αυτό, συμβαίνει, όπως επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι, σε κάθε χώρα που έχει ξεπεράσει το 50% στο ποσοστό εμβολιασμού.

Παρά τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά από τις υγειονομικές υπηρεσίες, οι εμβολιασμοί περιορίζουν σημαντικά τις βαριές νοσήσεις και τις θανατηφόρες εκβάσεις. Ως εκ τούτου, η πίεση στα συστήματα υγείας είναι ελεγχόμενη και οι θάνατοι σε συρρίκνωση.

Οι επιστήμονες μιλούν πλέον ανοιχτά για “ύφεση”, όπως ανέφερε ο επ. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης (7/10) για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα.

“Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 20 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Σημαντική βελτίωση είδαμε στη Νορβηγία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στη Τσεχία, την Πολωνία, τη Λετονία. Αυτή είναι η παγκόσμια εικόνα. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει παρατηρηθεί κύμα υψηλής έντασης για το σύστημα υγείας σε χώρες που έχουν ξεπεράσει το 50% στο ποσοστό του εμβολιασμού. Έχουμε, λοιπόν, μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πανδημία περνάει σε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης με την πτώση των συνολικών διαγνώσεων και των θανάτων να βρίσκεται στην πιο μακροχρόνια συρρίκνωση που έχουμε δει εδώ και περίπου ένα χρόνο”, σημείωσε ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Θεμιστοκλέους – Τρίτη δόση: Ανοίγει η πλατφόρμα για άτομα άνω των 50 και με υποκείμενα νοσήματα

Μικρή και ελεγχόμενη αύξηση της πανδημίας παρά τη χαλάρωση των περιορισμών το καλοκαίρι

Με σύμμαχο τα μέτρα και κυρίως τα εμβόλια -έστω και με μικρότερα εμβολιαστικά ποσοστά μέσα στο καλοκαίρι- το τέταρτο πανδημικό κύμα στην Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε τους φόβους πολλών επιστημόνων για έκρηξη της επιδημίας. Η θωράκιση του πληθυσμού υπήρξε μετρήσιμη και αποτυπώθηκε θετικά και στο σύστημα υγείας. Κι αυτό, παρά την παρουσία της νέας υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και εκατομμυρίων τουριστών από άλλες χώρες.

Ακόμη και η πρόσφατη επιβάρυνση στη βόρεια Ελλάδα -απόρροια των χαμηλών εμβολιαστικών ποσοστών- παραμένει σε ελεγχόμενη κατάσταση, ενώ στην υπόλοιπη χώρα εμφανίζεται “σταθερότητα” εδώ και αρκετό καιρό.

“Συμπερασματικά, λοιπόν, αυτή η συρρίκνωση της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και στην Ελλάδα, όπου βλέπουμε μία σταθερότητα εδώ και αρκετό καιρό, έχει γίνει με πολύ ηπιότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Και αυτό μας δίνει μία αισιοδοξία”, τόνισε συγκεκριμένα ο Καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η απόφαση για χαλάρωση των περιορισμών στους εμβολιασμένους

Με όλες τις παραπάνω διαπιστώσεις, οι επιστήμονες αποφάσισαν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης να δώσουν το “πράσινο φως” στην κυβέρνηση, να προχωρήσει στον σχεδιασμό της για χαλάρωση των μέτρων ανάμεσα σε πολίτες που είναι διπλά εμβολιασμένοι.

Συνυπολογίζοντας την ψυχολογική ανάγκη των εμβολιασμένων πολιτών να συνευρίσκονται σε χώρους διασκέδασης χωρίς περιορισμούς, αλλά και την “ομπρέλα” προστασίας των 6.440.000 εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση, το εγχείρημα δείχνει να είναι πλέον χαμηλού ρίσκου.

Έτσι, αποφασίστηκε, οι περιορισμοί στη διασκέδαση να αφορούν πλέον μόνο ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ τα μέτρα εξακολουθούν να υφίστανται σε όλους τους υπόλοιπους χώρους, τουλάχιστον έως ότου αυξηθούν περαιτέρω τα εμβολιαστικά ποσοστά.

Αυτό απάντησε σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα: “Κοντεύουν δυο χρόνια με μέτρα και περιορισμούς. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσανεξία πια στο να ακολουθηθούν τα μέτρα. Νέα παιδιά που χρειάζεται να βρουν την ζωή τους και να μπορούν και να διασκεδάσουν. Αυτά όλα με πλαίσια, όμως, ασφάλειας. Και αυτό το νόημα έχουν τα μέτρα, έτσι όπως ανακοινώθηκαν. Δεν είπαμε ότι μπορούμε όλοι να βγάλουμε τις μάσκες, να τις πετάξουμε, να χορεύουμε ο ένας με τον άλλον σε κάθε χώρο. Είπαμε με συγκεκριμένο τρόπο, με ασφάλεια και πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται και ότι τα μέτρα απλώς αλλιώς δεν τηρούνται”, είπε συγκεκριμένα.

Δείτε επίσης: Γκάγκα – Παπαευαγγέλου: Οι εμβολιασμένοι να μην παρερμηνεύσουν τις «ελευθερίες» τους – Δεν τελείωσε η πανδημία

Μικρή αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ο χειμώνας, ωστόσο, είναι μπροστά. Η πτώση της θερμοκρασίας και η μεγαλύτερη παραμονή μας σε εσωτερικούς χώρους θα φέρει σίγουρα μια αύξηση στην επιδημία, που όλοι ελπίζουν οι εμβολιασμοί να καταστήσουν ελεγχόμενη.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Καθηγητής Γ. Μαγιορκίνης στην Ευρώπη υπήρξε μια μικρή τάση επιδείνωσης για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα σημειώθηκε κατά 8% αύξηση στις διαγνώσεις και κατά 9% στους θανάτους.

Στην Ελλάδα αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση, αλλά και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, που έφτασαν τις 200 ανά ημέρα, όπως είπε ο ίδιος:

“Εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα. Μικρή, όμως, ήταν αυτή η αύξηση και ο αριθμός των θανάτων δείχνει σταθερότητα με 1% λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα. Η πίεση στο σύστημα υγείας επίσης φαίνεται να είναι σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φαίνεται σταθερός”, ανέφερε ο Καθηγητής.

Οι περιορισμοί στη φάση που βρισκόμαστε, δεν είναι λύση για να κρατήσουμε την επιδημία σε χαμηλά επίπεδα, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, κ. Μ. Γκάγκα. Είναι στο χέρι μας, όπως είπε να παραμείνουμε ασφαλείς, γιατί πλέον μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας, γνωρίζουμε πως να προστατευθούμε.

“Μπορεί να λέμε ότι έχουμε περιορισμούς και έχουμε περιορισμούς αλλά αν θυμάστε, ακόμα και πέρυσι που είχαμε στο δεύτερο κύμα στην Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρχε lockdown, ενώ υπήρχαν τα μέτρα, τα κρούσματα ανέβαιναν για αρκετό καιρό και οι άνθρωποι έλεγαν ότι πάρα πολύς κόσμος συναντιέται στα σπίτια. Άρα, αν θέλουμε να καταστρατηγήσουμε τα μέτρα, πάντα θα τα καταστρατηγούμε. Και στην πραγματικότητα τώρα πια, κοντά δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ξέρουμε όλοι πώς να προστατευτούμε. Ξέρουμε τι είναι αυτό που θα μας κρατήσει ασφαλείς. Και νομίζω ότι πρέπει να το ακολουθήσουμε”, κατέληξε.