Ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» και σήμερα εισάγεται για διήμερη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
“Στόχος μας είναι ο προσωπικός ιατρός για κάθε πολίτη και οι ποιοτικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πρόσθεσε πως μετά τις προτάσεις που έγιναν από τα κόμματα, θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, θα υπάρξουν διορθώσεις στο άρθρο που σχετίζεται με τα κριτήρια για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, ενώ ταυτόχρονα έγινε δεκτό και το αίτημα των εκπροσώπων των ασθενών (ΕΣΑμΕΑ – Ένωση Ασθενών) να συμμετέχουν στη σύνθεση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.
Δείτε επίσης – Υπουργείο Υγείας: Το νέο νομοσχέδιο για τον «προσωπικό γιατρό» σε 15 σημεία
Επίσης, υπάρχει πρόθεση για βελτίωση των διατάξεων για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, καθώς και για την καθιέρωση υπηρεσιών φροντίδας μέσω τηλεϊατρικής σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Πλεύρη.
Γιατρός για όλους: Κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή των πολιτών
Με το άρθρο 27 του νομοσχεδίου, καθιερώνεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ενώ με το άρθρο 28, καθιερώνεται το σύστημα “παραπομπών” των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δηλαδή, ο προσωπικός γιατρός -που θα είναι γιατρός Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας- θα αποτελεί την υποχρεωτική “πύλη εισόδου” του πολίτη στο σύστημα Υγείας (εξετάσεις και θεραπείες), αλλά και για τις προγραμματισμένες νοσηλείες και χειρουργεία σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία (εξαιρούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά).
Στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος παραπομπών, η εγγραφή κάθε πολίτη στον προσωπικό του ιατρό θα είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, αρχικά καθιερώνεται σύστημα εφαρμογής κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής, αλλά και ποινών («αντικινήτρων») για όσους επιλέγουν να μην το κάνουν.
Για παράδειγμα, όσοι δεν εγγραφούν σε “προσωπικό γιατρό” θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στα νοσοκομεία, ενώ αντίθετα, οι εγγεγραμμένοι θα καταβάλλουν μικρότερη συμμετοχή σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.
Επίσης, θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού, αφού αυτά θα κλείνονται κατά κύριο λόγο μέσω των “προσωπικών γιατρών”.
Δείτε επίσης: Προσωπικός γιατρός: Ποιες “ποινές” περιμένουν τους πολίτες που δεν θα τον επιλέξουν
Μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό της επιλογής τους, εντός έξι μηνών. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένονται εντός Ιουνίου.
Να σημειωθεί πως ο “προσωπικός γιατρός” θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν για τους πολίτες, εντός των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ) ή στα ιδιωτικά ιατρεία, ή και κατ’ οίκον.
Σχετικά με τους βασικούς πυλώνες του νομοσχεδίου, ο υπουργός κ. Πλεύρης ανέφερε τη Δευτέρα (9/5) στη Βουλή, πως για τον «προσωπικό ιατρό» διαφάνηκε πως υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία επί της αρχής στον θεσμό, καθώς «όλοι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητά του». Ωστόσο, υπήρξαν και διαφωνίες.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως το νομοσχέδιο συμπληρώνει «αργά αλλά μεθοδικά, ένα παζλ ιδιωτικοποίησης και υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος Υγείας», όπως είπε, εκτός από κάποια άρθρα που κινούνται σε θετική κατεύθυνση.
Μέσω της μεγάλης εμπειρίας της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, αποδείχθηκε, όπως είπε ότι απαιτείται ενδυνάμωση των δημόσιων Συστημάτων Υγείας και ριζική αναδιοργάνωσή τους, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα. «Αλλά αυτά όλα δεν αποτελούν στίγμα του νομοσχεδίου αυτού», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, ανέφερε πως η ΠΦΥ στη χώρα μας έχει αποτύχει στην αποστολή της, με δομές «κατακερματισμένες που δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας». Υπογράμμισε επίσης, τη σοβαρή υποστελέχωση και την απουσία συντονισμού μεταξύ των μονάδων ΠΦΥ με τα νοσοκομεία αναφοράς.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επιταχύνει τις διαδικασίες για μια πραγματική αλλαγή της ΠΦΥ, «δεν κάνει καμία μεταρρύθμιση και δεν φέρει καινοτομία», σημείωσε.
Αρνητικά τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, λέγοντας πως το κόμμα του απορρίπτει τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Τα “ποιοτικά κριτήρια” που θεσπίζονται για τον ΕΟΠΥΥ, όπως είπε, αποτελούν «εργαλεία για την περικοπή της υγειονομικής κάλυψης», ενώ η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας συνεχίζει να αποτελεί «ένα σκορποχώρι υποστελεχωμένων δομών».
Με τα απογευματινά χειρουργεία, πρόσθεσε τέλος, επιχειρείται «ο εξωραϊσμός της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία με βασικό κριτήριο το κέρδος», είπε.
Νοσοκομειακοί γιατροί: Αντιδρούν και προχωρούν σε στάση εργασίας
Την αντίθεσή τους εκφράζουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί με πανελλαδική στάση εργασίας 11:00-3:00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 στο Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια, πορεία προς τη Βουλή, όπου ψηφίζεται το εν λόγω νομοσχέδιο.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απορρίπτει, όπως λέει, στο σύνολό του το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, «συνέχεια των μεταρρυθμίσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στοχεύει στο ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας».
Δείτε επίσης: Νοσοκομειακοί γιατροί: Στάση εργασίας την Τρίτη 10/5 – ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου της ΠΦΥ στη Βουλή
Παράλληλα οι γιατροί επισημαίνουν πως διεκδικούν την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και Π.Φ.Υ., με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, «με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό. Για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών όλο το 24ωρο», όπως τονίζουν.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι γιατροί της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ). «ΟΧΙ στην περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.